Rafael (arkkienkeli)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arkkienkeli Rafael
Bartolomé Román
Bartolomé Román

Pyhä arkkienkeli Rafael (hepr. ‏רָפָאֵל‎, Rāfāʾēl, m.kreik. Ραφαήλ, lat. Raphael, ven. Рафаил, arab. رافائيل‎, Rāfā'īl, "Jumala parantaa", "Jumala on parantanut") on kristinuskon ja juutalaisuuden tuntema raamatullinen enkeli, jota pidetään suojelusenkelin esikuvana. Rafael mainitaan Raamatun apokryfikirjoihin ja Septuagintaan kuuluvassa Tobitin kirjassa, mutta ei hepreankielisissä kirjoituksissa.[1] Roomalaiskatoliset ja ortodoksit pitävät kirjaa kanonisena. Siinä Rafael on Tobias-nimisen nuorukaisen ihmismuotoinen palvelija, matkaseuralainen ja auttaja, joka esiintyy nimellä "Azarias". Vasta parannettuaan Tobiaksen isän arkkienkeli esiintyy omalla nimellään yhtenä seitsemästä arkkienkelistä. (Tob. 12:15) Nimi liitetään joissain perinteissä myös Eedenin puutarhan vartijaenkeliin. Raamatussa mainitaan Rafaelin lisäksi kaksi muuta arkkienkeliä, jotka ovat Mikael ja Gabriel.

Pyhää Rafaelia muistetaan roomalaiskatolisessa messussa seuraavalla kollehtarukouksella:[2]

"Orémus. Deus, qui beátum Raphaélem Archángelum Tobíæ fámulo tuo cómitem dedísti in via: concéde nobis fámulis tuis; ut ejúsdem semper protegámur custódia et muniámur auxílio."

Arkkienkeli Rafael on apteekkien, sokeiden ihmisten, ruumiillisten vaivojen, silmävaivojen, suojelusenkeleiden, iloisten tapaamisten, mielisairauden, rakastavaisten, painajaisten, hoitajien, apteekkarien, lääkärien, matkaajien ja nuorten ihmisten suojeluspyhimys.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: St. Raphael the Archangel www.newadvent.org. Viitattu 13.9.2016.
  2. Sancta Missa divinumofficium.com. Viitattu 13.9.2016.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]