Radio Free Europe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
RFERL primary brandmark.svg
RFE/RL:n lähetysalue.
RFE/RL:n nykyinen päämaja Prahassa.


Radio Free Europe/Radio Liberty eli RFE/RL on Yhdysvaltain kongressin rahoittama radio- ja viestintäorganisaatio.[1] Se lähettää ohjelmaa Itä- ja Kaakkois-Euroopassa, Venäjällä, Kaukasiassa, Lähi-idässä sekä Keski- ja Lounais-Aasiassa yhteensä 28 kielellä, ja sillä on yli 30 miljoonaa kuulijaa (radio, internet ja televisio).[2] RFE/RL:n tavoite on ”edistää demokraattisia arvoja ja instituutioita kertomalla uutisia maissa, joissa vapaa lehdistö on hallinnon tukahduttama tai vasta kehitysasteella”.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

National Committee for a Free Europe perustettiin vuonna 1949 New Yorkissa, ja RFE oli tämän organisaation viestintäosasto. Päämaja perustettiin vuonna 1950 Müncheniin, ja ensimmäinen lyhytaaltolähetys suunnattiin 4. heinäkuuta 1950 Tšekkoslovakiaan. Pian lähetyksiä oli useisiin neuvostotasavaltoihin yhteensä 15 eri kielellä. Kanava oli vuoteen 1971 saakka osa CIA:n psykologisen sodankäynnin kampanjaa rautaesiripun taakse.[1] Radio Libertyn perusti American Committee for the Liberation of the Peoples of Russia -niminen antikommunistinen organisaatio vuonna 1951. RFE ja RL fuusioitiin vuosina 1973–1976, ja nykyisin organisaation päämaja sijaitsee Václavské náměstílla Prahassa.

Radio Liberty suuntasi ohjelmansa Neuvostoliiton alueelle, ja lähetyskielinä olivat venäjän lisäksi muutkin maassa puhutut kielet. Radio Free Europe suuntasi ohjelmansa Neuvostoliiton satelliittivaltioihin Itä-Euroopassa ja vuodesta 1985 lähtien myös Baltian maihin, ja ohjelmat olivat kohdemaan kielellä. Lähetyksiä varten oli rakennettu voimakkaita lähettimiä Länsi-Eurooppaan Saksaan, Portugaliin ja Espanjaan sekä myös Taiwaniin.

Neuvostoliitto ja sen satelliittivaltiot suorittivat laajamittaista radiohäirintää estääkseen läntisten radioasemien kuuntelun. Radiohäirintä lopetettiin vuonna 1988. Lisäksi Radio Free Europen ja Radio Libertyn palveluksessa olleita henkilöitä on kuollut epätavallisesti. Kuuluisin tapaus lienee toisinajattelija Georgi Markovin murha Lontoossa vuonna 1978. Markov myrkytettiin pistämällä sateenvarjolla hänen elimistöönsä myrkyllistä ainetta.[1]

Neuvostoliiton hajottua kanavien toiminta on supistunut ja levittäytynyt Lähi-itään ja Keski-Aasiaan sekä Venäjälle että Lounais-Aasiaan.[1] Vuoden 2008 aikana kanava joutui supistamaan toimintaansa edelleen, tällä kertaa Yhdysvaltain dollarin heikkenemisen vuoksi, mikä leikkasi voimakkaasti sen budjettia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Radio Free Europe Encyclopædia Britannica. Viitattu 26.1.2020. (englanniksi)
  2. RFE/RL In Brief (englanniksi) [vanhentunut linkki]
  3. Mission Statement RFE/RL. (englanniksi) [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Radio Free Europe.