Pyhät nuket

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhät Nuket
Tiedot
Toiminnassa 1983
Tyylilaji suomirock, post punk
Kotipaikka Tampere
Laulukieli suomi, englanti
Jäsenet

Vivian Bardot [Lasse Aaltonen], laulu
Kaide Luukkonen, basso
Arde Laine, kitara
Jyrki Nieminen, kosketinsoittimet
Antti Anatomia, rummut

Entiset jäsenet

Johnny the Idiot [Juha Nabb], basso (1983–1984)
Hippi Vihinen, kosketinsoittimet (1983–1984)
Stydy [Viippo], rummut
Mika Wuolle, basso
Risto Jokela, kitara
Kari Vilenius, kitara
Make Saari, kosketinsoittimet
Jaska Ahonen, rummut

Levy-yhtiö

Propaganda records, 1983–
Fazer Finnlevy

Aiheesta muualla
Kotisivut

Pyhät Nuket on vuonna 1983 perustettu tamperelainen rockyhtye, joka syntyi Riistetyt-yhtyeen ollessa tauolla kitaristi Perryn (Kari Vilenius) ollessa armeijassa. Yhtyeen säveltäjäksi ja sanoittajaksi tuli seuraavan vuoden alussa Risto ”Rike” Jokela. Yhtyeen alkuperäinen nimi oli Holy Dolls.[1]

Yhtyeen muodostuminen ja levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1983 yhtyeen muodostivat Lazze (Lasse Aaltonen) ja Nappi (Juha Nabb) Riistetyt-yhtyeestä. Lazze ja Nappi kehittelivät tuolloin sivuprojektia nimeltä Holy Dolls tarkoituksenaan nauhoittaa erilaista, synkkää musiikkia, Killing Joken, Joy Divisionin ja Lords Of The New Churchin tapaan.lähde?

Holy Dolls -yhtye aloitti suoraan studioalbumin teolla syksyllä 1983. Nappi ja Lazze tekivät biisit studiolla. Nappi soitti nauhoille sekä bassot että kitarat. Lazze lauloi ja rummuissa oli entinen Riistetyt-yhtyeen rumpali Stydy. Koskettimissa oli Hippi Vihinen. Projektin oli tarkoitus jäädä tähän. Kun nauhoja oltiin miksaamassa, studiolle sattui samaan aikaan myös Rike Jokela miksaamaan omia Bastards-yhtyeen nauhoja. Rike ehdotti perustettavaksi yhtyettä, tai lähinnä rakentaa Dollseista kokonainen ja toimiva yhtye kaikilla soittajilla. Holy Dolls aloitti aktiivisen toimintansa sivuprojektina Riistettyjen ja Bastardsin rinnalla.[1] Rike Jokelan Pyhät Nuket -sävellyksissä kuuluivat alusta loppuun myös hard core punkin pioneerin Dischargen vaikutteet.

Riistetyt nauhoitti Raiskattu tulevaisuus -levyn ja Holy Dolls Kuoleman sotatanssin. Holy Dollsin levyn piti tulla ulos Poko Rekordsin kautta, mutta Propaganda kauppasi sen Finn-Levylle, missä yhteydessä suomen kielellä laulavan bändin nimi suomennettiin loogisesti Pyhiksi Nukeiksi.[1] Levyllä yhtyeen "viides jäsen" on Popedan Costello Hautamäki, joka tuottamisen ohella soitti sekä kosketinsoittimet että myös osan kitarasooloista. Costello myös lauloi taustoja molemmilla yhtyeen albumeilla.lähde?

Loppukesällä 1984 yhtye teki vielä Riistetyt -nimellä (englanninkielisessä lyriikkaa sisältävässä monisteessa nimi oli käännettynä muotoon Holy Dolls) kuukauden kestäneen kiertueen Yhdysvalloissa. Kiertue ulottui itärannikolta länsirannikolle. Noin 30 keikasta yksi oli muun muassa Los Angelesin olympialaisten nyrkkeilyhallissa Dead Kennedys -yhtyeen kanssa. Kiertue huomioitiin laajasti mediassaselvennä ja kiertueen jälkeen Pyhät nuket solmi sopimuksen Roxy-Viihteen kanssa. Kiertueesta ilmestyi bootleg-CD Live in U.S.A. 1984,[1][2] ,jossa ei kuitenkaan ole kansitekstissä mainittua keikkaa, vaan esitys on kiertueen loppupäästä, kun basisti Miki oli hetkellisesti kadonnut ja yhtye soitti kokoonpanolla, jossa rummuissa oli amerikkalainen kiertueroudari Bill Hopkinslähde?. Mies ei kuitenkaan hallinnut hc-komppia, minkä vuoksi bändi yritti soittaa viimeisillä keikoilla hitaampaa Pyhät Nuket -materiaalia ja sopivia covereitalähde?.

Toiselle, vuonna 1985 ilmestyneelle Enkelit sulkivat silmänsä -levylle bändi oli kasvanut viisijäseniseksi Make Saaren tultua koskettimiin. Pyhät Nuket teki vielä samana vuonna ”Tuhlaajapoika”-maxisinglen, josta löytyy "Tuhlaajapojan" ohessa myös yhtyeen yksi suosituimmista biiseistä "Syyskuu". Yhtyeen sisäiset riidat kasvoivat kuitenkin sen verran suuriksi, että sen seurauksena lopulta yhtyeen laulaja vaihtui. Uudeksi solistiksi liittyi Calle Hyötynen, joka oli soittanut mm. Kaaoksessa samaan aikaan rumpali Jaskan kanssa. Samalla bändin nimi lyhennettiin muotoon Nuket, millä nimellä se jatkoi toimintaansa muutaman vuoden ja teki kaksi varsinaista albumia "Kolmas näytös" ja "On maantiellä mittaa".lähde?

Vivian Bardot puolestaan kasasi uuden ryhmän ja jatkoi hetken vuonna 1986 Holy Dolls -nimisellä englanninkielisellä yhtyeellä, jolta ilmestyi myös yksi levy.lähde?

Uudestaan kasattu Pyhät Nuket esiintyi ensimmäisen kerran 31.12.2017 Tampereen Vastavirtaklubilla. Solistina oli alkuperäinen laulaja Vivian alias Lazze ja hänen seuranaan soittajia Tampereen punk- ja rock -scenestä.lähde?

Alkuperäiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vivian – laulu
  • Jaska – rummut
  • Rike – kitara
  • Make Up – koskettimet
  • Miki – basso

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Sokea/Tää yö on meidän” (1984, Kräk!)
  • ”Bella ciao/Unelma” (1984, Kräk!)
  • ”Enkelit sulkivat silmänsä/Desperado” (1985, Kräk!)
  • ”Syntynyt elään/Halloween” (1985, Kräk!)

Maxit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Tuhlaajapoika”/”Syyskuu”/”Afrodite” (1985, Kräk!)
  • Holy Dolls: ”Sometimes” (1986, Megafon Records)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d [1] (Arkistoitu – Internet Archive) Gootti.net. Viitattu 8.11.2017
  2. http://misfit.mbnet.fi/holydolls_julkaisut.htm[vanhentunut linkki]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]