Puu-Juuka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puu-Juukaa kesällä 2007.

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän vanha keskusta Juuan kunnassa Pohjois-Karjalassa. Se sijaitsee Juuanjoen ja valtatie 6:n sekä Juankoskentien välisessä kolmiossa. Puu-Juuan miljöö on arvokas kulttuurihistoriallinen kohde ja Suomessa melko harvinainen säilynyt esimerkki entisaikain kirkonkylien rakennusperinteestä. Vanhimmat alueen rakennukset ovat 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Osa taloista on asuintaloja, osa asuinliiketaloja ja julkisia rakennuksia. Rakennuksista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia: frontoneita sekä koristeellisia ikkunanpuitteita ja räystäskonsoleja. Puu-Juuassa on 26 yksittäistä arvokasta, suojeltavaa rakennuskohdetta eri vuosikymmeniltä.

Myllymuseo sijaitsee Juuanjoen varressa, Herralankoskella. Myllytoimintaa Herralankoskella on ollut ainakin 1870-luvulta 1950-luvulle. Museon rakennuksia ovat mylly, myllärin tupa, aitta ja sauna sekä 193 metriä pitkä uittoränni, joka on ollut käytössä 1950-luvulle saakka. Juuka-Seura perusti museon 1970-luvulla.

Juuan kirkonkylän kohdalla oli asutusta jo 1500-luvulla. 1800-luvun loppupuolella kylä alkoi kasvaa maantien varteen ja sinne tuli kauppaliikkeitä.

Kirja Puu-Juuasta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Puu-Juuasta tehty kirja, Puu-Juuan raitilta, ilmestyi vuonna 2005. Tekijä on juukalainen toimittaja Matti Puoskari.

Juuan kunta elinkeinotoimi: Kävelykierros Puu-Juuassa.