Puolankajärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolankajärvi
Järven pohjoisrantaa koulukeskuksen kohdalla
Järven pohjoisrantaa koulukeskuksen kohdalla
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Puolanka
Koordinaatit 64°51′38″N, 27°40′18″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Keskijoki
Järvinumero 60.055.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 150,2 m [1]
Rantaviiva 11,58 km [1]
Pinta-ala 3,01 km² [1]
Tilavuus 0,0163 km³ [1]
Keskisyvyys 5,47 m [1]
Suurin syvyys 19,1 m [1]
Kartta
Puolankajärvi

Puolankajärvi on järvi Puolangan kunnan keskustaajaman kohdalla ja siitä itään.

Puolankajärven pinnankorkeus on 150,2 metriä ja suurin syvyys 19,1 metriä.[1] Itä–länsisuunnassa järvi on nelisen kilometriä pitkä, mutta leveimmältä kohdaltaan vain noin kilometrin leveä. Järvi laskee Ristijärven, Pikku-Puution ja Ison Puutiojärven kautta Keskijokea pitkin Kiiminkijokeen eli se kuuluu Kiiminkijoen vesistöalueeseen.

Puolankajärven keskivaiheilla sijaitsevan Housiussalmen itäpuoliseen perukkaan eli järven koillisnurkkaan Hetteenperälle laskee Kapustajoki, koillisesta Vilpusjärvestä taas Vilpusjoki ja kaakosta pieni Morsiuspuro-niminen puro. Puolangan kuntakeskus sijaitsee järven pohjoisrannalla Huosiussalmesta länteen, aina luoteiskolkan Pappilanlahteen ja siitä vielä hieman etelään Puolanka-nimiseen tilaan saakka. Ristijärveen Puolankajärven yhdistää kapea salmi Ryhtälänniemen lähistöllä.

Puolankajärven pohjoisrannalla on venesatama ja uimaranta, toinen yleinen uimapaikka laitureineen on Puolangan koulukeskuksen kohdalla. Pappilanlahdella on leirintäalue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Ympäristö.fi : Ympäristötiedon hallintajärjestelmä Hertta Ympäristötiedon hallintajärjestelmä Hertta. Viitattu 9.2.2024.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.