Pullonpalautus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kierrätyksen symboli.
Tomran T-820 BC pullonpalautus­automaatti

Pullonpalautus on logistinen järjestelmä, jossa tyhjät pullot kierrätetään uudelleenkäyttöön. Suomessa pullonpalautusjärjestelmä perustuu palautusautomaatteihin, jotka sijaitsevat pääasiassa palautuskelpoisten pullojen myyntipisteiden läheisyydessä.

Suomalainen panttijärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panttijärjestelmä on erittäin kattava: pantillisia juomapakkauksia ovat oikeastaan kaikki virvoitusjuoma-, kivennäisvesi-, energiajuoma-, olut-, siideri-, lonkero- ja urheilujuomapullot ja -tölkit. Kierrätysmuovipullon tulon myötä pantillisiksi ovat tulleet myös mm. lähdevesi, sima, jäätee ja uusimpana tulokkaana viini. Alkon tuotteista myös moni ”taskumatti”-kokoinen muovipullo on pantillinen. Pantilliset kierrätysmuovipullot tunnistaa panttimerkinnästä.

Automaatti lukee nykyisessä suomalaisessa järjestelmässä pulloista yksittäin EAN-viivakoodit ja antaa sen mukaan palautetuista pulloista pantin käteisenä tai lunastettavana kuittina. Aiemmin suomalainen järjestelmä perustui pullon muodon ja merkkien tunnistamiseen, jolloin pullon etiketin kunto ei vaikuttanut palauttamiseen. Uudistuksen syiksi mainittiin muun muassa se, että pulloista pystytään tällä tavalla tekemään halutun muotoisia, eikä panttijärjestelmä häiriinny erimuotoisista pulloista.

Koneesta saatava kuitti tulee lunastaa siinä mainitusta liikkeestä joko ostamalla vastaavalla summalla tuotteita tai pyytämällä pantti käteisenä kassalta.

Nykyisin suomalaisista Palpan järjestelmässä olevista pulloista pantti on 10, 15, 20 tai 40 senttiä.

Suomessa pullonpalautusjärjestelmästä huolehtii Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa). Kaikissa maissa ei ole pullonpalautusjärjestelmää. Juomapakkausten pantillisuus on kansainvälisten kokemusten perusteella todettu ylivoimaiseksi tavaksi huolehtia niiden kierrätyksestä. Pantti motivoi palauttamaan – ja nykyään yhä enemmän myös se, että palauttaminen koetaan ekoteoksi.

Liittyminen pantillisten juomapakkausten piiriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juomien valmistajat ja maahantuojat voivat liittyä pantillisten juomapakkausten kierrätysjärjestelmään. Jokainen juomapakkaus, tölkki tai kierrätysmuovipullo, on rekisteröitävä erikseen järjestelmään. Palpa tarkastaa tuotteen tiedot ja merkinnät rekisteröinnin yhteydessä ja tekee hyväksymispäätöksen mallitölkkien tai -pullojen testaamisen jälkeen. Jos pakkaukseen tehdään materiaali-, muoto-, koko- tai merkintämuutoksia, ne on hyväksytettävä Palpassa aina uudelleen ja uudet mallit toimitettava sekä Palpalle että palautusautomaattitoimittajille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.