Protestiääni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Protestiääneksi kutsutaan äänestyksessä tai vaalissa annettua ääntä, jonka tarkoituksena on osoittaa tyytymättömyyttä valittavissa olevia ehdokkaita tai vaihtoehtoja tai koko vallitsevaa poliittista järjestelmää kohtaan.

Protestiääneksi voidaan määritellä esimerkiksi ääni tuntemattomalle tai niin sanotulle sopimattomalle ehdokkaalle, tyhjän äänen antaminen sekä kuvitteellisen ehdokkaan nimen kirjoittaminen tai muun äänen hylkäämiseen johtavan merkinnän tekeminen (esimerkiksi tunnetun satuhahmon piirtäminen) äänestyslipukkeeseen.

Joidenkin maiden valtiollisissa vaaleissa on mahdollista äänestä vaihtoehtoa "kaikkia vastaan". Lisäksi yleensä kaikissa äänestyksissä on mahdollisuus "tyhjän" äänestämiseen.

Tunnettu protestiääniä saanut kuvitteellinen hahmo on Suomessa Aku Ankka.[1] Todellisista henkilöistä esimerkiksi Kekkonen saa vielä nykypäivänäkin presidentinvaaleissa muutamia ääniä.lähde?

Protestiääneksi voidaan joissain tapauksissa katsoa myös äänestämättä jättäminen. Joissain maissa on käytössä äänestyspakko.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.