Ennakkoäänestys

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ennakkoäänestys tarkoittaa äänestämistä ennen varsinaista vaalipäivää. Ennakkoäänestyspaikoilla vaalilippu suljetaan kirjekuoreen äänestäjän vaalisalaisuutta koskevan vakuutuksen kanssa. Ennakkoäänet laskee vaalipiirilautakunta vaalipäivänä kello 15.00 jälkeen. Jos äänestysalueen vaalipäivän äänestäjien määrä jää alle 50 henkilön, lasketaan ennakkoäänet yhdessä vaalipäivän äänten kanssa.[1] Ennakkoäänestyspaikkoina voivat toimia muun muassa postit, kaupat, kirjastot tai äänestysautot.

Valtiollisten ja kunnallisten vaalien äänestystä valvoo valtion puolesta oikeusministeriö ja kuntien puolesta sitä varten asetetut vaalilautakunnat.

Aiemmin ennakkoäänestys oli Suomessa sallittu ainoastaan, mikäli ”todennäköisesti on estynyt käyttämästä äänioikeuttaan sen äänestysalueen vaalitoimituksessa, jonka vaaliluetteloon hänet on merkitty”. Tällöin ennakkoäänestyksen yhteydessä lähetekirjeeseen tuli sisällyttää myös ilmoitus syystä, joka oikeutti ennakkoäänestykseen.[2] Nykyisin ennakkoäänestys on mahdollista kaikille äänioikeutetuille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennakkoäänestyspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.