Popsikkaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Popsikkaat
VeggieTales
Popsikkaiden logo.
Popsikkaiden logo.
Tyyli Animaatio
Komedia
Kestoaika 30 min
Luoja(t) Phil Vischer
Mike Nawrocki
Pääosissa Phil Vischer
Mike Nawrocki
Lisa Vischer
Tim Hodge
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Qubo
Yhdysvallat TBN
Suomi Nelonen
Esitetty 21. joulukuuta 1993 –
3. maaliskuuta 2015
Jaksoja 51
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Big Idea Productions
Aiheesta muualla
IMDb

Popsikkaat (engl. VeggieTales) on yhdysvaltalainen lasten animaatiosarja. Sarja esitettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2006 Nelonen-kanavalla. Sarjan tarkoitus on tuoda vihanneshahmojen kautta esiin Raamatun arvoja.

Bobi Tomaatti[1] (engl. Bob the Tomato) on tomaatti, ja toinen sarjan päähahenkilöistä. Bobi asuu ystävänsä Lari Kurkun kanssa. Bobi on useimmissa jaksoissa kertoja. Bobi on myös esiintynyt jaksossa Kuningas ja kumiankka Lari-kuninkaan neuvonantajana.

Lari Kurkku[1] (engl. Larry the Cucumber) on tummanvihreä avomaankurkku, joka on yhdessä Bobi Tomaatin kanssa sarjan päähahmo. Joissakin Popsikkaiden jaksoissa Lari esiintyy Raamatun kertomusten henkilönä. Lari on myös tunnettu "hullunkurisista lauluistaan", joita hän esittää jaksojen väleissä. Larilla on myös toinen henkilöllisyys, Popsikkalan kaupunkia suojeleva Ihmelari[1] (engl. Larry-Boy), joka on päihittänyt muun muassa Palturi Puppulan ja Juorukin. Hänet esitetään lähes aina pelottomimpana mutta ei aivan taitavimpana supersankarina. Jaksossa Ihmelari ja Puppu ulkoavaruudesta Ihmelarin taru oli vaarassa loppua, mutta hänen apurinsa Alfred pelasti tilanteen.

Juniori Parsa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juniori Parsa[1] (engl. Junior Asparagus) on parsakaali, joka asuu isänsä ja äitinsä luona Popsikkalassa. Juniorin parhaita ystäviä ovat Laura Porkkana ja tämän pikkuveli Lenni. Popsikkaiden jaksossa Vihaiset viinirypäleet Junioria kiusattiin, mutta muuten kaikki Popsikkalan asukkaat ovat hänen ystäviään.

Laura Porkkana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Porkkana[1] (engl. Laura Carrot) on porkkana, joka käy esikoulua Popsikkalassa. Hänellä on myös pikkuveli, Lenni. Lauran tunnistaa vaaleista letitetyistä hiuksista. Lauran paras ystävä on Juniori Parsa, joka käy samaa koulua.

Herra Nekkula

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herra Nekkula[2] (engl. Mr. Nezzer) on kesäkurpitsa. Jaksossa Herra Nekkulan suklaatehdas (engl. Rack, Shack & Benny) hän esiintyy suklaatehtaan pomona. Jaksossa hän uhkaa heittää kolme työntekijää uuniin, jos nämä eivät kumarra suurta pupupatsasta. Kohtaus on otettu Raamatun tarinasta, jossa Nebukadnessar käskee kolmea miestä kumartamaan kultaista patsasta. Jaksossa Lelu, joka pelasti joulun (engl. The Toy That Saved Christmas) hänellä on veli nimeltä Wally, joka omistaa lelutehtaan. Hän näyttää kuitenkin ja kuulostaa täsmälleen samalta.

Alfred[1] Parsa (engl. Archibald Asparagus) on parsa, joka rakastaa historiaa ja kulttuuria. Yleensä hän ei ymmärrä hölynpölyä, kuten Larin lauluja. Alfred toimii myös opettajana Popsikkalan alakoulussa ja on Ihmelarin hovimestari.

Pappa Rypäle

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pappa Rypäle (engl. Pa Grape) on viinirypäle. Jaksossa Vihaiset viinirypäleet (engl. The Grapes of Wrath) hän ja hänen perheensä nauravat Juniorille päänsä takia. Perhe kuitenkin oppi myöhemmin anteeksi hänelle. Pappa esiintyy tyypillisesti jaksoissa, jotka perustuvat Vanhan testamentin tarinoihin. Papan perheeseen kuuluu kaksi lasta: Tomi ja Roosa.

Tomi Rypäle (engl. Tom Grape) on viinirypäle ja Pappa Rypäleen poika. Jaksossa Vihaiset viinirypäleet (engl. The Grapes of Wrath) hän ja hänen perheensä nauravat Juniorille päänsä takia. Perhe kuitenkin oppi myöhemmin anteeksi hänelle. Tomi on myös yksi Taavin veljistä jaksosta Taavi ja jättiläiskurkku (engl. Dave and the Giant Pickle), ja hän on myös yksi israelilaisista jaksosta Josse ja suuri muuri (engl. Josh and the Big Wall!).

Suomenkieliset ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listassa näkyy vain osa hahmoista:

 • Miksaus - Magnus Axberg
 • Suomennos ja ohjaus - Annamari Metsävainio
 • Vastaava tuottaja - Jaana Hovinen
 • Suomenkielinen toteutus - Tuotantotalo Werne

Suomessa DVD-julkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Rouskuvia tarinoita (2003)
 • Taavi ja jättiläiskurkku (2003)
 • Kuningas ja kumiankka (2003)
 • Joulun tähti (2003)
 • Pikku-Joe (2003)
 • Kukkelin tarina (2003)
 • Sarjan alkuperäisessä versiossa on huomattavasti uskonnollista sisältöä, suomenkielisessä versiossa tällaisia ​​viitteitä on vähemmän. Suomenkielisessäkin versiossa on Raamatusta peräisin olevia tarinoita.
  • Esimerkiksi ensimmäisessä jaksossa Bobi laulaa siitä, kuinka Jumala on suurempi kuin mikään. Suomenkielisessä versiossa hän laulaa siitä, miten hirviöitä ei ole.
  • Jaksojen lopussa saatetaan rikkoa neljäs seinä ja hahmot voivat puhua suoraan katsojalle esimerkiksi "muistakaa muksut, että jumala on luonut teidät ja rakastaa teitä" -tyylisesti.
 1. a b c d e f Popsikkaat (VeggieTales): ”Ihmelari ja Puppu ulkoavaruudesta” (”Larry-Boy! and the Fib from Outer Space!”). Phil Vischer & Chris Olsen (ohjaus), Phil Vischer (käsikirjoitus). Viitattu 19.7.2021.
 2. Popsikkaat (VeggieTales): ”Herra Nekkulan suklaatehdas” (”Rack Shack And Benny”). Phil Vischer (ohjaus), Phil Vischer (käsikirjoitus). Viitattu 19.7.2021.