Poppers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isoamyylinitriitin kemiallinen rakenne.

Poppers on yhteisnimi joukolle alkyylinitriittejä (usein amyylinitriitti tai butyylinitritti), jotka ovat yleisiä seksistimulantteina ja muussa viihdekäytössä.[1] Alkyylinitriittien suosio tanssilattioilla on säilynyt 1970-luvun diskoista 1990-luvun raveklubeille.[2]

Lääketieteellinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopealiukoiset inhaloitavat nitriitit tulivat lääkemarkkinoille alun perin angina pectorisin hoitoon ääreisverenkierron vastusta ja siten verenpainetta voimakkaasti alentavan vaikutuksen vuoksi. Amyylinitriitti on menettänyt tyystin merkityksensä sepelvaltimotaudin oireiden lievittäjänä parempien lääkevalmisteiden tultua markkinoille. Seksi- ja viihdekäytön ohella amyylinitriitin ainoa jäljellä oleva lääketieteellinen käyttötarkoitus on syanidimyrkytyksen hoito.

Seksuaalinen stimulantti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poppersvalikoima rivissä.

Poppersin käyttö seksistimulanttina alkoi pääasiassa homoseksuaalisten miesten parissa, mutta levisi nopeasti muihin väestöryhmiin.[3] Vaikkakin poppersin käyttäjätutkimuksissa on rajoituksensa, tutkimus vuodelta 1988 osoitti että 69 % homoista Baltimoren/Washington DC:n alueellaselvennä oli joskus käyttänyt poppersia,[4] kun taas koko väestössä luku oli 3 %.[5]

Poppersin nuuhkaisu rentouttaa mm. peräaukon sulkijalihasta, ja mm. sen vuoksi aine on ollut suosittu homoseksuaalimiesten parissa.

Nimi poppers ("poksahtajat") on laina englannin kielestä; yksi aikaisista amyylinitriittituotteista oli sideharsoon tai vaahtomuovivaippaan kääritty lasiampulli, joka taitettiin rikki ja nopeasti haihtuvaa nitriittia voitiin siten nuuhkia vaipan läpi. Ampullia taitettaessa kuului tyypillinen poksahtava ääni - pop.

Käytön haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläisen tutkimuksen mukaan joiltain käyttäjiltä on löydetty näköä heikentävää vauriota silmästä.[6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Volatile Nitrites: Drug Use and Dependence The Merck Manual. Merck. Viitattu 10.12.2008. (englanniksi)
  2. Nitrites Drugscope. Viitattu 24.4.2007.
  3. Rushing to a New High. Time, 17.7.1978. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.12.2008. (englanniksi)
  4. W.R. Lange, C.A. Haertzen and J.E. Hickey et al., Nitrite inhalants patterns of abuse in Baltimore and Washington, DC, Am J Drug Alcohol Abuse 14 (1988), sivut 29–39.
  5. Kennedy, Edward, U.S. Senate, Chair Committee on Labor and Human Resources. "REPORT of the Committee on Labor and Human Resources."Comprehensive Alcohol Abuse, Drug Abuse, and Mental Health Amendments of 1988. Section 4015. 1988.
  6. Adverse ophthalmic reaction in poppers users: case series of 'poppers maculopathy'.Eye (Lond). 2012 Nov;26(11)
  7. Royal Bolton Hospital study links use of "poppers" with eyesight damage BBC News 23 October 2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]