Pohjoismaiset hiihtolajit talviolympialaisissa 2006

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pragelato mäet.

XX talviolympialaisissa vuonna 2006 järjestettiin maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä kaikkiaan kahdeksantoista kilpailutapahtumaa. Kilpailut käytiin Pragelatossa.

Miesten hiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parisprintti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Ruotsi Thobias Fredriksson
Björn Lind
17.02,9
2 Norja Jens Arne Svartedal
Tor Arne Hetland
+ 0,6
3 Venäjä Ivan Alypov
Vasili Rotšev
+ 2,3

Miesten parisprintti oli kolmen kauppa, kun toiseksi viimeisellä osuudella Jens Arne Svartedalin nykäisyyn pystyivät vastaamaan vain Thobias Fredriksson ja Ivan Alypov. Lopullinen ratkaisu tuli vasta maalisuoralla, jossa Ruotsin Björn Lind kehitti huikean kirin, jonka vauhti oli liikaa muille.

Takaa-ajo 15 km (p) + 15 km (v)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Venäjä Jevgeni Dementjev 1.17.00,8
2 Norja Frode Estil +0,6
3 Italia Pietro Piller Cottrer +0,9

Jo kilpailun lähdössä nähtiin dramatiikkaa, kun olympiakultaansa puolustanut Estil kompuroi rikkoen suksensa. Norjalainen antoi muille kärkihiihtäjille jonkinmoisen etumatkan, mutta sai pääjoukon kiinni kymmenen kilometrin kohdalla. Kilpailu hiihdettiin pääasiassa yhtenä rypäänä ja ratkaisut jäivät maalisuoralle, jossa Dementjev kukisti Estilin kirikamppailussa.

15 km (p)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

17. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Viro Andrus Veerpalu 38.01,3
2 Tšekki Lukáš Bauer +14,5
3 Saksa Tobias Angerer +19,2Viesti 4 × 10 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19. helmikuuta

Sija Maa Urheilijat Aika
1 Italia Fulvio Valbusa
Giorgio Di Centa
Pietro Piller Cottrer
Cristian Zorzi
1.43.45,7
2 Saksa Andreas Schlütter
René Sommerfeldt
Jens Filbrich
Tobias Angerer
+15,7
3 Ruotsi Mathias Fredriksson
Anders Södergren
Johan Olsson
Mats Larsson
+16,0Sprintti (v)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Ruotsi Björn Lind 2.26,5
2 Ranska Roddy Darragon +0,6
3 Ruotsi Thobias Fredriksson +1,3

Ruotsin Björn Lind otti jo toisen sprinttikultansa. Hän jätätti muut jo maalisuoran alussa. Yllätyskakkoseksi nousi Ranskan Roddy Darragon, joka kukisti loppusuoran taistelussa Thobias Fredrikssonin. Välierissä yksi suosikeista Tor Arne Hetland kaatui, kun Lindin sukset osuivat häneen.

Yhteislähtö 50 km (v)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

26. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Italia Giorgio Di Centa 2.06.11,8
2 Venäjä Jevgeni Dementjev +0,8
3 Itävalta Mihail Botvinov +0,9

Miesten 50 kilometrin yhteislähtökilpailu ratkesi vasta maalisuoralla. Lähes koko kisan ajan pääryhmässä hiihti toistakymmentä urheilijaa ja maalissakin yhdeksän hiihtäjää oli viiden sekunnin sisällä. Voittajaksi väkevällä kirillä nousi Italian Giorgio di Centa. Hopealle kurotti Venäjän Jevgeni Dementjev ennen Itävallan Mihail Botvinovia.

Naisten hiihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parisprintti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Ruotsi Anna Dahlberg
Lina Andersson
16.36,99
2 Kanada Sara Renner
Beckie Scott
+ 0,6
3 Suomi Aino-Kaisa Saarinen
Virpi Kuitunen
+ 2,3

Naisten parisprintistäkin muodostui kolmen hiihtäjän loppusuorataistelu. Aino-Kaisa Saarinen toi Suomen ensimmäisenä viimeiseen vaihtoon perässään Kanadan ja Ruotsin viestinviejät. Ennakkosuosikkina kisaan lähteneen Norjan hiihtäjä oli jäänyt runsaan kolmen sekunnin päähän. Dramatiikkaa viestiin toi sauvan katkeaminen Kanadan Sara Renneriltä kolmannella osuudella, ja joukkue putosi kolmen kärkiryhmästä. Kanadan toinen hiihtäjä Beckie Scott sai kuitenkin kurottua eron umpeen jo seuraavalla osuudella. Maalisuoralla Lina Andersson oli liian kova Scottille ja Virpi Kuituselle.

Takaa-ajo 7,5 km (p) + 7,5 km (v)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Viro Kristina Šmigun 42.48,7
2 Tšekki Kateřina Neumannová +1,9
3 Venäjä Jevgenija Medvedeva-Arbuzova +4,5

Kilpailun voittaja, 28-vuotias Šmigun, oli tehnyt valmentautumisessaan suuria uudistuksia viime aikoina. Näin hänet palkittiin olympiakullalla jo kisojen avausmatkalla. Hän ohitti Neumannován 300 metriä ennen maalia ja jätätti tämän loppusuoralla 1,9 sekunnin päähän. Ennakkosuosikkeihin lukeutunut norjalainen Marit Bjørgen jätti kisan kesken jo alkuvaiheissa mahataudin takia.

10 km (p)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Viro Kristina Šmigun 27.51,4
2 Norja Marit Bjørgen +21,3
3 Norja Hilde G. Pedersen +22,6

Kilpailu hiihdettiin vesisateessa ja raskas keli sekä maasto tekivät tepposet monille hiihtäjille. Kanadan Sara Renner johti kilpailua vielä 6,2 kilometrin kohdalla, mutta jäi voittajasta lopulta 41 sekuntia. Ennakkosuosikki Virpi Kuitunen jäi yhdeksänneksi.

Viesti 4 × 5 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. helmikuuta

Sija Maa Urheilijat Aika
1 Venäjä Natalja Baranova-Masolkina
Larisa Kurkina
Julija Tšepalova
Jevgenija Medvedeva-Arbuzova
54.47,7
2 Saksa Stefanie Böhler
Viola Bauer
Evi Sachenbacher-Stehle
Claudia Künzel
+10,0
3 Italia Arianna Follis
Gabriella Paruzzi
Antonella Confortola
Sabina Valbusa
+11,0

Ennakkosuosikkeina kisaan lähteneet Norja (5. sija) ja Suomi (7. sija) jäivät ilman mitaleita. Suomen taktiikkana oli yrittää karkuun jo perinteisen osuuksilla mutta suuria eroja ei syntynyt. Toisessa vaihdossa Suomi oli kärjessä ja Venäjä vasta kahdeksantena mutta kolmannella osuudella Tsepalova nosti Venäjän takaisin mitalitaistoon. Suomen kolmannella osuudella Riitta-Liisa Lassila väsähti aivan osuutensa loppupuolella, oli ajaa laskussa ulos radalta ja tuli kolmanteen vaihtoon kuudentena 20 sekuntia kärjen takana. Ankkuriosuudella Norjan Marit Bjørgen yllättäen putosi kärjen vauhdista. Venäjän Medvedeva-Abruzova karkasi muulta porukalta ja muut mitalit ratkaistiin loppukirikamppailussa. Suomen ankkuri Kati Venäläinen hyytyi osuudellaan ja joutui vielä päästämään Tšekin Katerina Neumannovan ohitseen.

Sprintti (v)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Kanada Chandra Crawford 2.12,3
2 Saksa Claudia Künzel +0,7
3 Venäjä Alena Sidko +0,9

Naisten sprinttikisa sai yllätysvoittajan, kun Kanadan Chandra Crawford hiihti selvään voittoon. Claudia Künzel kukisti hopeataistelussa loppukirissä Alena Sidkon. Yksi ennakkosuosikeista Kanadan Beckie Scott jäi finaalin neljänneksi. Välierässä Virpi Kuitunen putosi, kun ei onnistunut ohittamaan loppusuoralla Beckie Scottia ja jäi eränsä kolmanneksi. Scott siirtyi loppusuoralla Kuitusen eteen. Kuitunen voitti B-finaalin ja sijoittui näin viidenneksi.

Yhteislähtö 30 km (v)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

24. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Tšekki Kateřina Neumannová 1.22.25,4
2 Venäjä Julija Tšepalova +1,4
3 Puola Justyna Kowalczyk +2,1

Tšekkiläinen Kateřina Neumannová ratkaisi 30 kilometrin yhteislähdön olympiakullan loppusuoran kirillään. Hän löi lopussa Venäjän lähes koko matkan ajan kärkiryhmää vetäneen Julija Tšepalovan ja Puolan yllättäjän Justyna Kowalczykin, joka hajotti kärkiryhmän viimeisissä kovissa nousuissa ja oli jo muutaman sekunnin edellä Neumannováta ja Tšepalovaa. Raskas reitti ja räntäsade vaati veronsa, sillä keskeyttäjien listalta löytyvät mm. suomalaiskaksikko Virpi Kuitunen ja Kati Venäläinen sekä Ruotsin sprinttikultamitalisti Lina Andersson.

Yhdistetty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normaalikilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Saksa Georg Hettich 39.44,6
2 Itävalta Felix Gottwald +9,6
3 Norja Magnus Moan +16,2

Yllätysvoittaja Hettich lähti hiihto-osuudelle aivan kärjen tuntumassa. Ylivoimainen ennakkosuosikki Hannu Manninen lähti hiihto-osuudelle 1.38 kärkeä perässä, mutta uuvahti lopulta yhdeksänneksi. Mannisen kanssa alkumatkasta samassa joukossa hiihtäneet Gottwald ja Moan saivat kärkijoukon kiinni, ja varsinkin pronssista käytiin tiukka kamppailu Moanin, norjalaisen Petter Tanden ja hopeamitaliaan puolustaneen Suomen Jaakko Talluksen kesken.

Joukkuekilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

15. ja 16. helmikuuta

Sija Maa Urheilijat Aika
1 Itävalta Michael Gruber
Christoph Bieler
Felix Gottwald
Mario Stecher
49.52,6
2 Saksa Björn Kircheisen
Georg Hettich
Ronny Ackermann
Jens Gaiser
+15,3
3 Suomi Antti Kuisma
Anssi Koivuranta
Jaakko Tallus
Hannu Manninen
+26,8

Yhdistetyn joukkuekisa jouduttiin käymään kahtena päivänä, kun mäen toinen kierros ja samalla hiihto-osuus jouduttiin siirtämään huonojen tuuliolosuhteiden takia keskiviikolta torstaille. Mäen jälkeen kisaa johtanut Saksa joutui taipumaan hiihdon ankkuriosuudella, kun Mario Stecher hiihti Saksan viestiä vieneen Jens Gaiserin kiinni ja lopulta ohi viimeisessä rankassa nousussa. Suomi hiihti lähes koko viestin kolmantena.

Saksan Kircheisen hyppäsi sääntöjen vastaisesti hyppypuvun vetoketju auki. Suomi teki asiasta protestin, joka ei kuitenkaan mennyt läpi.

Sprintti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

21. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Aika
1 Itävalta Felix Gottwald 18.29,0
2 Norja Magnus Moan +5,4
3 Saksa Georg Hettich +9,6Mäkihyppy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normaalimäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Pisteet
1 Norja Lars Bystøl 266,5
2 Suomi Matti Hautamäki 265,5
3 Norja Roar Ljøkelsøy 264,5

Kultamitalisti Bystølin suoritus karsinnoissa hylättiin sääntöjen vastaisen puvun takia, mutta hän pääsi kuitenkin kilpailuun mukaan oltuaan maailmancupin kokonaiskilpailun pisteissä viidentoista parhaan joukossa. Hän oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kuudentena tasapisteissä Hautamäen kanssa. Bystøl sai Hautamäen kanssa samanmittaisesta hypystä toisella kierroksella paremmat tyylipisteet ja siirtyi tämän edelle yhden pisteen erolla. Kilpailun viimeisiä hyppääjiä eivät tuulet suosineet ja Bystøl säilytti kärkipaikkansa loppuun saakka. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kilpailua johti yllättäen venäläinen Dmitri Vasiljev puolen pisteen erolla Janne Ahoseen ja Thomas Morgensterniin.

Suurmäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. helmikuuta

Sija Maa Urheilija Pisteet
1 Itävalta Thomas Morgenstern 276,9
2 Itävalta Andreas Kofler 276,8
3 Norja Lars Bystøl 250,7Joukkuemäki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20. helmikuuta

Sija Maa Urheilijat Pisteet
1 Itävalta Andreas Widhölzl
Andreas Kofler
Martin Koch
Thomas Morgenstern
984,0
2 Suomi Tami Kiuru
Janne Happonen
Janne Ahonen
Matti Hautamäki
976,6
3 Norja Lars Bystøl
Bjørn Einar Romøren
Tommy Ingebrigtsen
Roar Ljøkelsøy
950,1XX talviolympialaisten kilpailutapahtumat

Alppihiihto | Ampumahiihto | Curling | Freestylehiihto | Jääkiekko | Kaukalopikaluistelu | Lumilautailu | Ohjaskelkkailu | Pikaluistelu | Pohjoismaiset hiihtolajit | Rattikelkkailu | Skeleton | Taitoluistelu

Maastohiihto, yhdistetty ja mäkihyppy eli pohjoismaiset hiihtolajit talviolympialaisissa

1924 | 1928 | 1932 | 1936 | 1948 | 1952 | 1956 | 1960 | 1964 | 1968 | 1972 | 1976 | 1980 | 1984 | 1988 | 1992 | 1994 | 1998 | 2002 | 2006 | 2010 | 2014 | 2018