Pohjajoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo joesta Satakunnassa. Kainuun joesta kertoo artikkeli Pohjajoki (Jormua).
Pohjajoki
Lampinjoki
Lampinkoskea Pohjajoessa
Lampinkoskea Pohjajoessa
Alkulähde Lampinjärvi
Laskupaikka Ahlainen
Maat Suomi
Valuma-alue 57,3 km²

Pohjajoki (ruots. Norrån) eli Lampinjoki on Karvianjoen vesistöön kuuluva joki Porin Ahlaisissa Satakunnassa. Se saa alkunsa Ahlaisten Lampinjärvestä.[1][2] Lampinjärveen laskee osa Pomarkun Isojärven vesistä Salmusojan, Poosjärven ja Poosjoen kautta.[3] Pohjajoen valuma-alue 57,3 km2, ja joki laskee Keikveden lahteen Ahlaisissa.[1][2] Joki virtaa yläjuoksullaan Ahlaisten Lampin kylän kautta ja sen alajuoksu kulkee Ahlaisten Ylikylän Pohjajoen kulmakunnan kautta.

Pohjajoki on yksi useita jokibifurkaatioita sisältävän Karvianjoen vesistön kolmesta lasku-uomasta. Kaksi muuta ovat Eteläjoki eli Ahlaistenjoki eli Noormarkunjoki Ahlaisissa ja Noormarkussa Porissa sekä Merikarvianjoki Merikarvialla ja Siikaisissa. Eteläjoki saa alkunsa Inhottujärvestä Noormarkussa ja Merikarvianjoki Isojärvestä Siikaisissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Haikonen, Ari; Helminen, Jani: Pohjajoen inventointi vuonna 2013 (pdf) syyskuu 2013. Helsinki: Kala- ja vesitutkimus Oy. Viitattu 23.8.2015.
  2. a b Pohjajoki (Kansalaisen karttapaikka) Helsinki: Maanmittaushallitus. Viitattu 23.8.2015.
  3. Ei mikään tavallinen Reitti Helsinki: reittisatakunta.fi. Viitattu 23.8.2015.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.