Merikarvianjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merikarvianjoki.
Vaaditkoski Merikarvianjoessa.

Merikarvianjoki (ruots. Sastmola å) on runsaskoskinen joki Siikaisten ja Merikarvian kunnissa Satakunnassa. Joki saa alkunsa Isojärvestä Siikaisissa ja jatkuu Merikarvian alueella, jossa se laskee mereen Merikarvian keskustan luona. Joen pituus on 27 kilometriä, pudotuskorkeutta mereen on 35 metriä, ja keskivirtaama on noin 15 m³/s. Vaelluskaloilla on merestä vapaa nousuyhteys koko joen matkalle. Merikarvianjoki on Etelä-Suomen suosituimpia kalastuskohteita.

Joen varrella sen keskijuoksulla sijaitsee Merikarvian Lankosken kylä, jossa on aiemmin toiminut Lankosken paperitehdas. Joen suulla sijaitsee Merikarvian kirkonkylä, joka muodostuu Alakylän ja Ylikylän kylistä.

Vesistösuhteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki on osa Karvianjoen vesistöä ja tärkein sen kolmesta lasku-uomasta. Karvianjoen vesistön kaksi muuta lasku-uomaa ovat Noormarkun Inhottujärvestä Porissa alkunsa saava Noormarkunjoki eli Eteläjoki ja Noormarkun Poosjärvestä alkunsa saava Pohjajoki, jotka molemmat laskevat mereen Ahlaisissa Porissa. Merikarvianjokeen laskee pohjoisesta Merikarvian Lauttijärven ja Tuorilan kylien suunnasta Tuorijoki.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.