Pierre Favre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pierre Faber

Autuas Peter Faber (13. huhtikuuta 15061. elokuuta 1546) (ranskaksi Pierre Lefevre tai Pierre Favre) oli ranskalainen jesuiitta, teologi ja jesuiittaveljeskunnan perustajajäseniä. Katolinen kirkko kanonisoi hänet 5. syyskuuta 1872.[1]

Faber syntyi Villaretissa, Savoijissa Etelä-Ranskassa. Vanhempana hän siirtyi kotikaupungistaan suorittamaan opiskelujaan Pariisissa. Siellä hän myös kohtasi entisen ritarin Ignatius Loyolan. Yhdessä kuuden toverinsa, muun muassa Loyolan ja Francisco Xavierin, kanssa hän sitoutui 15. elokuuta 1534 elämään köyhyydessä ja siveydessä. Nämä pariisilaiset opiskelijat muodostivat jesuiittaveljeskunnan ensimmäisen jäsenistön, ja kuutta vuotta myöhemmin myös paavi tunnusti veljeskunnan ja antoi sille siunauksensa.

Asetuttuaan jesuiittana suoraan paavin alaiseksi, Faber sai matkustaa useita vuosia ympäri Eurooppaa paavin ja katolilaisuuden asialla. Hän muun muassa osallistui Wormsin valtiopäiville, missä Luther kieltäytyi kumoamasta oppiaan. Samoin hän osallistui Regensburgissa pidettyyn konferenssiin. Hänen oli tarkoitus myös osallistua teologina Trenton kirkolliskokoukseen, mutta matkalla Roomaan hän menehtyi kuumeeseen vain neljänkymmenen vuoden iässä.