Aloysius Gonzaga

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Giovanni Battista Tiepolon maalaus Gonzagasta.

Pyhä Aloysius Gonzaga (9. maaliskuuta 1568 Castiglione delle Stiviere, Venetsian tasavalta21. kesäkuuta 1591 Rooma),[1] italiaksi Luigi Gonzaga, oli italialainen jesuiitta ja katolilainen pyhimys.

Gonzaga syntyi varakkaaseen sukuun Castiglione delle Stivieressa. Hänestä oli alkujaan tarkoitus tulla sotilas, mihin hän saikin koulutusta, tosin samalla hän opiskeli muitakin aineita. Hänet lähetettiin nuorella iällä Firenzeen toimimaan Francesco I de' Medicin palveluksessa. Firenzessä Gonzaga kuitenkin sairastui ja toipilasaikanaan hän käytti aikaansa pyhimyksistä kertovien kirjojen lukemiseen ja rukoiluun.

Palattuaan Castiglioneen Gonzaga tapasi kardinaali Charles Borromeon, josta myöhemmin tuli katolilainen pyhimys. Kardinaali antoi pojalle tämän ensimmäisen ehtoollisen. Myöhemmin Gonzaga innostui lähetyssaarnaajan urasta luettuaan jesuiittojen lähetystöitä käsittelevän teoksen.

Gonzagasta tuli jesuiitta ja hän siirtyi Roomaan voidakseen palvella veljeskuntaa. Hänet lähetettiin sieltä opiskelemaan, mutta huonon terveydentilansa takia hän joutui palaamaan Roomaan. Vuonna 1591 Roomassa puhkesi kulkutauti, minkä seurauksena jesuiitat alkoivat pitää sairaalaa kärsiville. Gonzaga liittyi sairaalan henkilökuntaan, mutta hoitaessaan potilaita hän sai itse tartunnan. 21. kesäkuuta 1591 Gonzaga menehtyi 23-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saint Aloysius Gonzaga Encyclopædia Britannica Online. 2012. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 1.7.2012. (englanniksi)