Edmund Campion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edmund Campion.

Pyhä Edmund Campion (25. tammikuuta 15401. joulukuuta 1581) oli englantilainen jesuiittapappi ja marttyyri. Katolinen kirkko julisti hänet pyhimykseksi vuonna 1970.[1]

Campion syntyi Lontoossa vuonna 1540. Hän sai varhaisen koulutuksensa The Bluecoat School -nimellä tunnetussa Christ's Hospitalissa. Opiskelut jatkuivat vanhemmalla iällä Oxfordin St John's Collegessa. Hän menestyi molemmissa opinahjoissa mainiosti, ja hänestä puhuttiin jo vastaperustetun anglikaanisen kirkon uutena Canterburyn arkkipiispana. Campion kuitenkin jätti Englannin ja siirtyi Irlantiin. Sielläkin hän kohtasi katolilaisten ja protestanttien välisiä ristiriitoja, minkä seurauksena hän pakeni salassa Ranskan Douaiin. Siellä hän jatkoi opiskeluaan, kunnes päätti tulla jesuiitaksi. Seuraavat vuotensa hän vietti Wienissä ja Prahassa jesuiittanoviisina.

Jesuiittana Campion osallistui anglikaaniseksi kääntyneeseen Englantiin suuntautuneeseen lähetystyöhön. Palattuaan Englantiin hän joutui heti vainotuksi, ja pakenijan elämää viettäessään hän kirjoitti teoksensa Decem Rationes ("Kymmenen syytä") anglikaanista kirkkoa vastaan. Matkalla Norfolkiin hän pysähtyi Berkshiressä, missä anglikaanien vakoojan onnistui pidättää hänet. Campion vietiin vankeuteen Towerin linnaan, missä häntä pidettiin pitkään vangittuna ja kahdesti myös kidutettiin piinapenkissä. Lopulta hänet tuomittiin petturina kuolemaan ja teloitettiin 1. joulukuuta 1581.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Campion, Edmund”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 47. Alkuteos Howat, Gerald & Wallis, Frank (toim.): Who Did What? Mitchell Beazley Illustrated Biographical Dictionary. Mitchell Beazley 1985. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.
Tämä pappiin tai piispaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.