Piinapenkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kidutusvälineestä. Piinapenkki on myös Jope Ruonansuun vuonna 1996 julkaistu albumi.
Piinapenkki

Piinapenkki on vanha ja raaka kidutusväline. Sitä on käytetty paljon etenkin keskiajan vankiloissa.

Kuuluisimpia piinapenkin uhreista oli Henrik VIII:n valtakaudella vääräuskoisuudesta ja maanpetturuudesta syytetty Anne Askew, jota kuukausien ajan kiduttaen yritettiin saada tunnustamaan. Myös vuoden 1606 ruutisalaliittoon kuulunut Guy Fawkes joutui piinapenkkiin, jotta hän paljastaisi muiden salaliittolaisten nimet.

Piinapenkki on puinen alusta, jonka molempiin päihin tai ainoastaan toiseen oli kiinnitetty rulla, johon oli solmittu naruja. Narujen toiset päät solmittiin kidutettavan raajoihin ja rullia alettiin hitaasti veivaamaan, vetäen uhrin raajoja erilleen. Jos uhri ei ole yhteistyöhaluinen, pyörittämistä jatketaan kunnes raajojen nivelet antavat periksi ja irtoavat kehosta. Tässä vaiheessa uhri on suurissa tuskissa ja kuolee hitaasti veren valuessa kehosta. Yleensä muita vankeja tuotiin katsomaan kidutusta. Tämän oli tarkoitus luoda psykologista pelkoa vankien keskuudessa ja heitä oli tällöin helpompi käsitellä.

Piinapenkistä on useita versioita. Joskus piinapenkkiin kiinnitettiin piikikkäitä rullia. Tämä aiheutti sen, että kun uhri venyi jo entisestäänkin kivuliaalla tavalla, selkänojan piikit repivät selän nahkaa ja lihaksistoa auki.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]