Pieni rumpalityttö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieni rumpalityttö
The Little Drummer Girl
Alkuperäisteos
Kirjailija John le Carré
Kieli englanti
Genre vakoiluromaani
Julkaistu 1983
Suomennos
Suomentaja Eero Mänttäri
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1983
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 501
ISBN 951-30-5747-X
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pieni rumpalityttö (engl. The Little Drummer Girl) on John le Carrén romaani vuodelta 1983. Teoksen on suomentanut Eero Mänttäri, ja se on ilmestynyt suomeksi 1983 Tammen kustantamana.

Pieni rumpalityttö on vakoiluromaani. Tarina kertoo israelilaisen vakoilijan Martin Kurtzin toimista. Hän yrittää tappaa palestiinalaisen terroristin, jonka peitenimi on ”Khalil”. Khalil pommittaa juutalaisiin liittyviä kohteita Euroopassa, etenkin Saksassa. Kurtz kiinnittää brittiläisen näyttelijättären Charlien työskentelemään Israelin hyväksi kaksoisagenttina. Teoksessa ei ole le Carrén tunnetuinta henkilöhahmoa ”George Smileya[1].

Juonenkäänteistä huolimatta joidenkin näkemysten mukaan teos ylittää vakoiluromaanin lajityypin rajat.[2]Pieni rumpalityttö käsittelee vakoilijoita”, kirjoittaa William F. Buckley The New York Timesissa, ”samalla tavalla kuin Rouva Bovary käsittelee aviorikosta tai Rikos ja rangaistus rikosta.”[3]

Kirjan pohjalta tehtiin vuonna 1984 elokuva Pieni rumpalityttö, jonka pääosissa ovat Diane Keaton, Yorgo Voyagis ja Klaus Kinski. Myös le Carré esiintyy pienessä roolissa elokuvassa.[4][5] Vuonna 2018 kirjasta tehtiin televisioon minisarja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John le Carré: Introduction to LDG, Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)
  2. A. Broyard, New York Times book review. (englanniksi)
  3. Times review. (englanniksi)
  4. Canby, Vincent: The Little Drummer Girl, based on le Carre novel. The New York Times 1984. Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)
  5. Solomons, Jason: Trailer trash. The Guardian 21.8.2011. Viitattu 29.8.2012. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.