Rouva Bovary

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rouva Bovary
Madame Bovary
Teoksen ensimmäisen painoksen kansikuva
Teoksen ensimmäisen painoksen kansikuva
Alkuperäisteos
Kirjailija Gustave Flaubert
Julkaistu 1857
Suomennos
Suomentaja Eino Palola, Anna-Maija Viitanen[1]
Kustantaja Otava, WSOY
Julkaistu 1928, 1994/2005
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Rouva Bovary (ransk. Madame Bovary) on ranskalaisen kirjailijan Gustave Flaubertin tunnetuin romaani. Sen julkaisu 1857 aiheutti skandaalin ja sitä syytettiin siveettömyydestä. Kirja sai painoluvan vasta oikeusjutun jälkeen.lähde? Nykyisin romaania pidetään yhtenä ensimmäisistä moderneista realistisista romaaneista.

Rouva Bovary kertoo maalaislääkärin vaimosta, Emma Bovarystä, jolla on avioliiton ulkopuolisia suhteita ja joka elää yli varojensa paetakseen elämänsä tyhjyyttä. Romaanin peruskuvio on varsin yksinkertainen, mutta sen suurin merkitys löytyykin piilotasoista ja hyvin tarkoista yksityiskohdistakenen mukaan?. Flaubert kirjoitti romaania seitsemän vuotta.

Tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaani on malliesimerkki realismista. Flaubert ei kommentoi suoraan Emma Bovaryn moraalia ja välttää tämän aviorikosten tuomitsemista. Tästä jotkut aikalaiset päättelivät Flaubertin ihannoivan aviorikoksia, mikä johti skandaaliin.

Realismin ja romantiikan vastakkainasettelu näkyy romaanissa selvästi, kun Emman idealistiset haaveet asetetaan todellisuutta vasten. Romaani onkin usein nähty romanttisen haihattelun kritiikkinä. Kuitenkin Flaubertin lausuma "Emma Bovary, c'est moi" ("Minä olen Emma Bovary") mutkistaa tätä tulkintaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Flaubert, Gustave: Rouva Bovary. (Madame Bovary, 1857.) Suomentanut Anna-Maija Viitanen. Suomentajan tarkistama laitos. Helsinki: WSOY, 2005.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rouva Bovary Kirjasampo.fi. Viitattu 24.9.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
Madame Bovary (ranskaksi)