Petronas Towers

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Petronas
Petronas Panorama II.jpg
Tiedot
Sijainti Malesian lippu Kuala Lumpur, Malesia
Tila Valmis
Rakennettu 19921998
Käyttötarkoitus toimisto
Korkeus
Antenni 451,9 m
Kattokorkeus 378,6 m
Ylin kerros 375,0 m
Tekniset tiedot
Kerroksia 88
Kerrospinta-ala 395 000
Hissien määrä 78
Yritykset
Arkkitehti César Pelli
Insinööri Thornton Tomasetti
Urakoitsija Torni 01:Hazama Corporation
Torni 2:Samsung Engineering & Construction ja Kukdong Engineering & Construction
B.L. Harbert International
Kehittäjä KLCC Holdings Sdn Bhd
Omistaja KLCC Holdings Sdn Bhd

Petronas Towers eli Petronas Twin Towers ovat vuonna 1998 valmistuneet 452 metrin korkuiset pilvenpiirtäjät Kuala Lumpurissa. Ne olivat maailman korkeimmat rakennukset vuoteen 2004 asti, jolloin Taipei 101 valmistui. Ne ovat yhä maailman korkeimmat kaksoistornit ja jäävät 1900-luvun korkeimmiksi rakennuksiksi.

Malesian kansallisen öljy- ja kaasuyhtiön mukaan nimensä saaneet tornit suunnitteli arkkitehti César Pelli. Rakennuksissa on 88 kerrosta. Ne on rakennettu pääosin betonista ja lasista, koska Malesialla ei ollut mahdollisuutta valmistaa tarvittavaa määrää terästä torneihin. Niiden ulkonäkö on suunniteltu islamilaiset perinteet huomioon ottaen, vaikka perusrakenne on peräisin Chicagoon suunnitellusta, rakentamatta jääneestä tornista. Tornien 42. ja 43. kerroksen välissä on silta, joka on 170 metrin korkeudessa ja 58 metrin pituinen. Torneissa on tavaratalo, konserttisali ja useiden yritysten toimistoja. Rakennusten ulkopuolella on KLCC-puisto, jossa on muun muassa lenkkeilypolkuja ja leikkipuisto.

"Hämähäkkimiehenä" tunnettu ranskalainen Alain Robert kiipesi toiseen torniin vuonna 1997. Tornit ovat merkittävässä osassa myös Sean Conneryn ja Catherine Zeta-Jonesin tähdittämässä elokuvassa Ansa viritetty sekä tietokonepelissä Hitman 2.

The Petronas Towers

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Petronas Towers.