Alain Robert

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alain Robert kiipeämässä Torre Agbarin seinustalla Barcelonassa.
Alain Robert kiipeämässä Petronas Towersin seinustalla Kuala Lumpurissa.

Alain Robert (s. 7. huhtikuuta 1962 Valence, Ranska)lähde? on ranskalainen kiipeilijä, joka on tullut tunnetuksi kiipeilystään korkeissa kaupunkiympäristön rakennuksissa.

Maanpinnalta rakennusten huipulle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert on yksin kiipeilevä vuoristokiipeilijä, joka on tullut kuuluisaksi kiipeillessään eri kaupunkien korkeiden rakennusten huipulle mukaan lukien sileäpintaisia lasitettuja pilvenpiirtäjiä. Hän on saanut kiipeilijän kyvystään lempinimen Hämähäkkimies (engl. Spider-Man). Hän ei tavallisesti käytä kiipeillessään erikoisvälineitä saati turvaköysiä, tosin joskus hän on pakotettu niitä käyttämään, jos kiipeilysuoritus on ennalta järjestetty tapahtuma. Hän on kiivennyt yli 85 suureen rakennukseen ympäri maailmaa. Niiden joukossa on maailman korkeimpia rakennuksia, kuten Petronas Towers, Willis Tower ja Burj Khalifa.

Robert aloitti kiipeilyn ollessaan nuori poika, kiipeillen vuorenjyrkänteellä kotinsa lähellä. Rakennuskiipeily alkoi 12 vuoden iässä, kun hän unohti avaimet kotiinsa. Sen sijaan, että hän olisi jäänyt odottamaan vanhempiensa paluuta kotiin, hän kiipesi rakennuksen ulkoseinää pitkin kotiin kahdeksanteen kerrokseen.

Robert on kohdannut kaksi onnettomuutta 19 ja 20 vuoden iässä, jolloin hän putosi 15 metriä ja sai lukuisia luunmurtumia. Lääkäri arvioi hänet 66 prosentin asteen vammaiseksi ja kertoi hänelle, ettei hän pystyisi enää kiipeilemään. Kuitenkin kuuden kuukauden jälkeen hän palasi kiipeilemään. Hän asetti tavoitteekseen vaativimpia kiipeilykohteita ja kehitti jatkuvasti taitojaan. Hän hioi vuorikiipeilijän taitojaan Ranskan Alpeilla ennen paluuta kiipeilijäksi rakennuksiin.

Toimintastrategia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska hänelle ei ole myönnetty lupaa kiipeilyyn korkeissa rakennuksissa, Robert saapuu kiipeilykohteeseen yllättäen, tavallisesti aamunkoitteessa. Hän on joutunut pidätetyksi lukuisissa maissa, kun poliisi on ollut odottamassa rakennuksen huipulla. Pidätys ja kuulustelu ovat olleet lähinnä muodollisuuksia, ja hänet on aina vapautettu. Hän on 165 cm pitkä eli suhteellisen lyhyt ja tämän lisäksi kevyt, mikä antaa hänelle ketteryyttä kiipeilyyn. Joskus hänellä on mukanaan kiipeillessään pieni pussi vyötäröllä, jossa on magnesiumjauhoa hien sitomiseksi.

Robert sai maailmanlaajuista huomiota yrittäessään Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa kiivetä maailman korkeimmaksi rakennukseksi valmistumaisillaan olevan Petronas Towersin huipulle. 20. maaliskuuta 1997 Robert aloitti kiipeämisen 88-kerroksiseen rakennukseen. Malesian viranomaiset olivat kuitenkin osanneet odottaa hänen saapumistaan. Poliisi veti Robertin ikkunasta sisään 60. kerroksen kohdalla ja pidätti hänet vain 28 kerrosta ennen päämäärää.

Robert kiipesi Chicagon Sears Toweriin vuonna 1999. Rakennus käsittää 110 kerrosta ja on päällystetty lasilla ja teräksellä. Viimeiset 20 kerrosta olivat haastavia, koska pilvien tuoma kosteus vaikeutti huomattavasti kiipeämistä. Hidas ja vaarallinen kiipeäminen eivät estäneet Robert'in suoritusta, vaan hän ylitti eteen tulleen haasteen ja saavutti rakennuksen huipun. Joulukuussa 2004 Robert kiipesi maailman korkeimman rakennuksen Taipei 101:n huipulle[1] ja maaliskuussa 2011 Robert nousi Dubaissa sijaitsevan 828-metrisen Burj Khalifa -pilvenpiirtäjän huipulle kuudessa tunnissa.[2]

Alain Robert on kiivennyt myös Hotelli Ilveksen katolle Tampereella vuonna 2003[3]. Katolle päästyään hän totesi Hotelli Ilveksen olevan teknisesti helppo rakennus kiivetä, mutta kylmä lokakuinen ilma heikensi sormien tuntoherkkyyttä vaikeuttaen suoritusta.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alain Robert on naimisissa Nicolen kanssa ja hänellä on kolme lasta.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alain Robert.