Peter Steele

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Petrus Thomas Ratajczyk
Henkilötiedot
Syntynyt4. tammikuuta 1962
Kuollut14. huhtikuuta 2010 (48 vuotta)
Ammatti laulaja-lauluntekijä, muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi Peter Steele
Aktiivisena 1979–2010
Tyylilajit heavy metal, doom metal, goottimetalli
Soittimet laulu, basso, kitara
Yhtyeet Type O Negative
Carnivore
Fallout
Levy-yhtiöt Roadrunner Records
SPV America
Aiheesta muualla
typeonegative.net

Peter Steele (oik. Petrus Thomas Ratajczyk, 4. tammikuuta 196214. huhtikuuta 2010[1]) oli yhdysvaltalaisen heavy metal -yhtye Type O Negativen laulaja, basisti ja lauluntekijä. Ennen Type O Negativea Steele soitti Carnivore-yhtyeessä ja työskenteli New Yorkin kaupungin puhtaanapitolaitoksessa.

Steelen sanoitukset käsittelevät usein omaa elämää, kuten rakkautta, menetyksiä ja riippuvuutta. Steele mainitsi Black Sabbathin ja Beatlesin suurimmiksi musiikillisiksi vaikuttajikseen.lähde?

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Steele, syntyjään Petrus Thomas Ratajczyk syntyi katoliseen perheeseen Brooklynissa, New Yorkissa tammikuussa 1962. Hänen isänsä oli venäläistä ja puolalaista alkuperää ja hänen äitinsä Skotlannista. Steelellä oli viisi vanhempaa sisarta ja hän oli perheensä kuopus. Hänen isänsä oli taistellut toisessa maailmansodassa ja työskenteli myöhemmin telakalla. Ratajczykin perhe oli erittäin musikaalinen. Steele peri isältään musikaalisuuden sekä suuren kokonsa. Hän osasi muun muassa puhelimen näppäinääniä kuunnellen sanoa, mihin numeroon oltiin soittamassa.[2]

Steele alkoi opiskella kitaransoittoa 12-vuotiaana, mutta vaihtoi pian bassoon. Hän oli vasenkätinen, mutta osti oikeankätisten basson, koska se oli halvempi.[2]

Steele arvosti luontoa ja hän työskenteli pitkään puistomiehenäselvennä Brooklynissa, myös soittaessaan Carnivoressa sekä Type O Negativessa. Hän siirtyi kokopäiväiseksi muusikoksi vuonna 1994.

Muusikon ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Type O Negative

Steele perusti ensimmäisen yhtyeensä Falloutin vuonna 1979, jossa lauloi ja soitti bassoa. Yhtyeessä oli mukana tuleva Type O Negative-kosketinsoittaja Josh Silver. Falloutin hajottua vuonna 1982 Steele perusti thrash metal -yhtyeen Carnivore. Hänen kirjoittamansa kappaleet olivat varsin vihaisia ja hän käsitteli niissä uskontoa, sotaa, eri rotuja ja köyhyyttä. Carnivore levytti kaksi studioalbumia ja hajosi pian toisen ilmestyttyä 1987.

Steele perusti yhdessä Josh Silverin, Kenny Hickeyn ja Johnny Kellyn kanssa Repulsion-yhtyeen vuonna 1989. Nimeä käytti kuitenkin jo toinen metalliyhtye, joten he vaihtoivat nimeksi Subzero. Steele tatuoi käteensä nollalla ympyröidyn miinusmerkin, joka oli yhtyeen logo. Tämäkin nimi oli jo toisella yhtyeellä, joten Steele keksi nimen Type O Negative kuultuaan radiosta pyynnön luovuttaa O-veriryhmän verta. Yhtyeen ei tarvinnut nimen ansiosta vaihtaa logoaan.

Kun Type O Negative solmi levytyssopimuksen Roadrunner Recordsin kanssa, allekirjoitti Steele sopimuksen oman veren ja siemennesteen sekoituksellalähde?. Yhtyeen ensimmäinen albumi Slow, Deep and Hard ilmestyi vuonna 1991. Myöhemmät albumit Bloody Kisses (1993) ja October Rust (1996) nostivat yhtyeen suosioon.

Steele soitti runsaasti voimasointuja ja käytti huomattavia määriä säröä, tämä oli yksi perustekijä Type O Negativen raskassointiseen soundiin. Tätä hän tosin vähensi uransa loppupuolella huomattavasti. Hän ei tavallisesti käyttänyt perinteistä bassohihnaa, vaan ripusti soittimen kaulalleen kettingillä.lähde?

Steelen huhuttiin kuolleen vuonna 2005, kun Type O Negativen kotisivuilla julkaistiin 13. toukokuuta 2005 kuva hautakivestä jossa oli Steelen nimi ja teksti "Free at Last". Tämä oli kuitenkin yhtyeen tapa kertoa mustalla huumorillaan levy-yhtiönsä vaihdoksesta.lähde?

Vuonna 2006 Steele perusti Carnivoren uudelleen. Hänen viimeiseksi levytykseksi jäi Type O Negativen albumi Dead Again (2007). Yhtyeet lopettivat toimintansa Steelen kuoleman jälkeen vuonna 2010.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Steele vuonna 1997

Steele harrasti vapaa-ajallaan uintia, painonnostoa ja tietokirjojen lukemista. Hän kävi säännöllisesti kuntosalilla ja vaati jopa keikkapaikkojen takahuoneisiin kuntosalilaitteita. Esimerkiksi kesällä 2003 Type O Negativen vieraillessa Suomessa Tuska -festivaaleilla Steelelle rakennettiin pieni kuntosali.[3] Häntä kiinnosti paljon eurooppalainen, etenkin pohjoismainen kulttuuri. Hän harrasti myös talonsa remontointia, arkkitehtuurin tutkimista, autojensa virittelyä ja hölkkäämistä. Hän piti erityisesti kissoista, joita hän omisti vuosien varrella useita.lähde?

Vuonna 1995 Steele poseerasi alastomana Playgirl-lehdelle mutta alkoi myöhemmin katua sitä saatuaan selville, että ainoastaan 23 prosenttia lehden lukijoista on naisia.lähde?

Peter Steele sairasti masennusta ja myönsi avoimesti käyttävänsä siihen lääkityksenä Prozacia. Aiemmin hyvin urheilullinen ja terveitä elämäntapoja vaalinut Steele alkoi 35-vuotiaana käyttää runsaasti alkoholia ja kokaiinia helpottaakseen voimakasta esiintymisjännitystä.[2] Steelelle tuli tavaksi juoda lavallakin punaviiniä.lähde?

Oltuaan vuosina päihdeongelmainen Steele joutui vuonna 2005 pahoinpitelystä Rikers Islandiksi kutsuttuun vankilaan. Sieltä sittemmin muun muassa mielisairaalaan, jonne oli joutunut kärsimästään vainoharhasta. Hän vietti useita kertoja katkaisuhoidossa ja oli lopulta ennen kuolemaansa jättänyt päihteiden käytön. Myöhemmin Steele palasi julkisuuteen ja myönsi huumeidenkäytöstään aiheutuneen vainoharhan. Myöhemmin hän vitsaili addiktiostaan muun muassa sonnustautuen sairaanhoitajan ja vangin asusteisiin.lähde?

Huhtikuussa 2007 Steele paljasti, että hän oli alkanut harjoittaa katolisuutta oltuaan vuosia vakaumuksellinen ateisti. Hän kertoi asiasta Decibel-lehdessä:

»"Juoksuhaudoissa ei ole ateisteja", sanotaan, ja minä olin vuosikausia juoksuhauta-ateisti. Kuitenkin käytyäni läpi keski-iän kriisin, ja monen asian muututtua hyvin nopeasti, ymmärsin kuolevaisuuteni. Kun alkaa ajatella kuolemaa, alkaa miettiä mitä sen jälkeen on. Alkaa toivoa, että Jumala on olemassa. Minusta ajatus, että ihminen ei menisi minnekään, on pelottava. En voi myöskään uskoa, että ihmiset kuten Stalin ja Hitler menevät samaan paikkaan kuin Äiti Teresa.”[4]»

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steele kuoli yllättäen kotonaan Scrantonissa Pennsylvaniassa 14. huhtikuuta 2010. Kuolinsyyksi kerrottiin ensin sydänkohtaus, mutta todellisuudessa Steele kuoli Meckelin divertikkelin aiheuttamiin komplikaatioihin. Kyseessä on synnynnäinen ohutsuolen epämuodostama, jonka olemassaolosta Steele ei ollut tietoinen. Hän oli ollut monta päivää huonovointinen mutta ei mennyt lääkäriin vaan keskittyi hoitamaan syöpää sairastanutta kissaansa.[2]

Kuoleman jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2011 Brooklynin Prospect Parkiin istutettiin tammi Steelen muistoksi. Steele oli aikoinaan työskennellyt puistomiehenä samassa paikassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Type O Negative Keyboardist Confirms Peter Steele's Death 15.4.2010. Blabbermouth.net. Viitattu 15.4.2010. (englanniksi)
  2. a b c d e Peter Steele – elämää suurempi kirja 3.5.2016. Kaaoszine. Viitattu 27.6.2018.
  3. Artisti saa halutessaan festareille vaikka kuntosalin 1.7.2012. Iltalehti. Viitattu 27.6.2018.
  4. Bennett, J.: Type O Negative (Peter Steele kertoo paluustaan katolisille juurilleen) Decibel Magazine. nro 30, huhtikuu 2007. Arkistoitu 17.3.2007. Viitattu 26.8.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]