Peter Steele

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Petrus Thomas Ratajczyk

Peter Steele.

Syntynyt 4. tammikuuta 1962
Kotoisin Brooklyn, New York, Yhdysvallat
Kuollut 14. huhtikuuta 2010 (48 vuotta)
Taiteilijanimet Peter Steele
Aktiivisena 1979–2010
Tyylilajit heavy metal, doom metal, goottimetalli
Ammatit laulaja-lauluntekijä, muusikko
Soittimet laulu, basso, kitara
Yhtyeet Type O Negative
Carnivore
Seventh Void
Fallout
Levy-yhtiöt Roadrunner Records
SPV America
MusicBrainz

Peter Steele (oik. Petrus Thomas Ratajczyk, 4. tammikuuta 196214. huhtikuuta 2010[1]) oli yhdysvaltalaisen heavy metal -yhtye Type O Negativen laulaja, basisti ja lauluntekijä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steele työskenteli New Yorkin kaupungin puhtaanapitolaitoksessa ennen Type O Negative -yhtyeen muodostamista vuonna 1988. Hän vaikutti myös yhtyeissä Agression ja Fallout.

Yhtyeen alkuaikoina Steeleä puukotettiin kesken esiintymisen, ja hän sai myös pommiuhkauksen – silti hän halusi jatkaa keikan loppuun asti.

Steele oli vaikuttavat 203 senttimetriä pitkä. Hän harrasti vapaa-ajallaan uintia, painonnostoa ja erinäisten tietokirjojen lukemista. Häntä kiinnosti paljon eurooppalainen, etenkin pohjoismainen kulttuuri. Hän harrasti myös talonsa remontointia, arkkitehtuurin tutkimista ja autojensa virittelyä ja parantelua. Hän myös piti erityisesti kissoista.

Peter Steele sairasti masennusta ja myönsi avoimesti käyttävänsä siihen lääkityksenä Prozacia. Hänellä oli myös voimakasta esiintymisjännitystä, mitä hän helpotti muun muassa runsaalla alkoholin käytöllä. Hänen esiintymisessään huomatava piirre oli myös hänen omaperäinen otteensa bassonsoittoon. Hän soitti runsaasti voimasointuja ja käytti huomattavia määriä säröä, tämä oli yksi perustekijä Type O Negativen painostavaan ja raskassointiseen soundiin. Tätä hän oli tosin uransa loppupuolella vähentänyt huomattavasti.

Yksi tekijä, joka teki Steelen tunnetuksi oli hänen omalaatuinen kuiva huumorinsa. Hänen vitsinsä olivat usein erittäin hillittyjä, itseironisia ja synkkiä.

Vuonna 1995 hän poseerasi alastomana Playgirl-lehdelle, mutta kertoi myöhemmin katuvansa sitä saatuaan selville, että ainoastaan 23 % lehden lukijoista on naisia.

Vuonna 2005 Steele oli kadonnut pitkäksi ajaksi ilman minkäänlaista selitystä. Huhut alkoivat levitä, eritoten kuolemaan liittyvät sellaiset. Hän oli joutunut pahoinpitelystä Rikers Islandiksi kutsuttuun vankilaan. Sieltä sittemmin muun muassa mielisairaalaan, jonne oli joutunut kärsimästään vainoharhasta. Myöhemmin Steele myönsi kaiken olevan totta ja vainoharhan johtuen hänen runsaasta huumeidenkäytöstään. Steele oli ollut kokaiiniriippuvainen 35-vuotiaasta asti ja on sittemmin katunut sitä syvästi. Steele kävi katkaisuhoidossa riippuvuudestaan ja onkin sittemmin vitsaillut addiktiostaan muun muassa sonnustautuen erilaisiin sairaanhoitajan- ja vankilakundin asusteisiin. Tosin suurin osa hänen katkaisuhoitokierteestään oli hänen perheensä ansiota, mistä oli kuolemaansa asti katkera. Hän oli muun muassa kommentoinut asiaan: "I used to have five older sisters, now I don't. ...And it makes me very sad. It really... Man, I'm lookin' into your eyes. It makes me a sad man. They kicked me when I was down, I mean. Who could not trip a blind man? How easy is that to do? I just wish it wasn't them. When your family members have you kicked outta your house on x-mas eve and you're put to kings county hospital G-ward, the fucking nuthouse. And then you're sent to Ricker's Island, and then to rehab because they "love you so much". It's a game, it's a fucking game. They can look like they care so much "He had to hit rock bottom". Who the fuck are you to tell me I had to hit rock bottom? Fuck you! Half of my family are drug addicts, did I ever interfere with your life?"

Huhtikuussa 2007 Steele paljasti, että hän alkoi viime vuosina harjoittaa katolisuutta oltuaan vuosia vakaumuksellinen ateisti. Hän kertoi asiasta Decibel-lehdessä:

»"Juoksuhaudoissa ei ole ateisteja", sanotaan, ja minä olin vuosikausia juoksuhauta-ateisti. Kuitenkin käytyäni läpi keski-iän kriisin, ja monen asian muututtua hyvin nopeasti, ymmärsin kuolevaisuuteni. Kun alkaa ajatella kuolemaa, alkaa miettiä mitä sen jälkeen on. Alkaa toivoa, että Jumala on olemassa. Minusta ajatus, että ihminen ei menisi minnekään, on pelottava. En voi myöskään uskoa, että ihmiset kuten Stalin ja Hitler menevät samaan paikkaan kuin Äiti Teresa.”[2]»

Steele asui Brooklynissa New Yorkissa tyttöystävänsä sekä kissojensa kanssa. Hän oli puolalaista, islantilaista ja venäläistä syntyperää. Hän harrasti painonnostoa, uintia, hölkkäämistä, jääkiekkoa ja jalkapalloa.

Huhtikuussa 2010 useat tahot huhusivat Steelen kuolleen sydänkohtaukseen.[3] Type O Negativen kosketinsoittaja Josh Silver vahvisti hänen kuolleen 14. huhtikuuta 2010.[1][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Type O Negative Keyboardist Confirms Peter Steele's Death 15.4.2010. Blabbermouth.net. Viitattu 15.4.2010. (englanniksi)
  2. Bennett, J.: Type O Negative (Peter Steele kertoo paluustaan katolisille juurilleen) Decibel Magazine. nro 30, huhtikuu 2007. Viitattu 26.8.2007. (englanniksi)
  3. Type O Negative -yhtyeen keulahahmo kuollut? Iltalehti. 15.4.2010. Viitattu 15.4.2010.
  4. Heavy metal -tähti Peter Steele kuollut Helsingin sanomat. 15.4.2010. Viitattu 15.4.2010.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.