Peter Kokljuschkin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Easy The Eagles Tribute Band keikalla 12. elokuuta 2016 Haltialan Hayride Country festareilla.

Peter ”Petteri” Kokljuschkin (s. 3. huhtikuuta 1952 Helsinki) on suomalaisen muusikko, joka on esiintynyt 1960- ja 1970-luvun rockyhtyeissä. Hän aloitti isoveljensä Gugi Kokljuschkin innoittamana Upsound-yhtyeessä vasta 14-vuotiaana. Upsound tuli tunnetuksi Suomen nuorimpana rockbändinä ja esiintymällä muun muassa vuonna 1968 Kulttuuritalolla Traffic-yhtyeen, vuonna 1969 Keimolassa Manfred Mann- ja Beach Boys -yhtyeiden lämppärinä. Upsoundin jälkeen vuonna 1970 oli vuorossa Trio Gugi, Titta ja Peter. Vuonna 1972 perustettiin Gugi, Arto Vilkko ja Nenä, joka pääsi esiintymään alkuperäisen Deep Purple -yhtyeen lämppärinä A-Messuhallissa Helsingissä.

Musakatit, sittemmin Easy, perustettiin vuonna 1974. Siinä soittivat Roni Kamras (laulu+kitara), Sami Javne (rummut) ja Christer Nyberg (kitara, koskettimet ja laulu). Easy teki noin neljäsataa keikkaa ja julkaisi vuonna 1979 ainokaiseksi jäänneen vinyylilevyn EASY. EASY teki menestyksekkään comebackin 2013 ja se keskittyy nykyään Eaglesin musiikin esittämiseen, siitä nimi EASY The Eagles Tribute Band. Nykykokoonpanossa soittavat Kokljuschkinnin, Javnen ja Kamrasin lisäksi kaksi nuoremman polven huippukitaristia: Erno Laitinen ja Lauri ”Lappe” Holopainen.

Luokanopettaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Kokljuschkin valmistui Helsingin Opettajan Koulutuslaitoksesta vuonna 1975. Valmistuttuaan luokanopettajaksi hän opetti seitsemän vuotta Jakomäen ala-asteella musiikkiluokan opettajana. Jakomäessä Petteri alkoi kehittää musiikkiluokkien toimintaa kevyempään, oppilaskeskeisempään suuntaan. ”Elämää juoksuhaudoissa” -kappaleiden sijasta oppilaat saivat laulaa tuttuja päivän populaarikappaleita ja samalla saivat myös harmonikka ja nokkahuilut jäädä unholaan. Oppilaat tutustutettiin sähkösoittimiin, ja kouluun hankittiin sähkökitara, basso ja rummut muun muassa kierrätetyistä kirjoista saaduilla säästöillä.

Vuonna 1989 Kokljuschkinin musiikkiluokka lauloi Pave Maijasen, Hectorin ja Tuomari Nurmion kanssa Ylen tuottamassa Tirlittan-kuunnelmassa. Tätä ennen 1. tammikuuta 1985 musaluokka teki TV1:lle 45 minuutin kestoisen Aikakone-nimisen musikaalin. Musikaalin kappaleet, sovitukset ja käsikirjoitus tehtiin yhteistyössä opettajakollega Ilkka Suviniemen kanssa. Yhteistyö Suviniemen kanssa sai jatkoa 1. maaliskuuta 1986 TV1 lasten ohjelmille tilaustyönä tehdyssä neliosaisessa ”Kippari Kenosen seikkailut” musiikkiseikkailussaselvennä. Pääosissa oli muun muassa Pedro Hietanen.

Jakomäestä Kokljuschkin siirtyi Suutarilan ala-asteen musiikkiluokan opettajaksi. Suutarilassa alkoi sitten varsinainen ”musiikkiluokkien vallankumous” Petteri Kokljuschkin ja kollega Pekka Ruuskan johdolla. Musiikkiluokkien opetussuunnitelma meni täysin uusiksi, kun kaikille neljälle koulun musiikiluokalle hankittiin sähkösoittimet. Bändit, keski-iältään 9–12-vuotiaat tytöt ja pojat, alkoivat soittaa rockia. Innostus oli lopulta niin valtava, että Oulunkylän PopJazz-Opistoa ja Sibelius-Akatemiaa myöten käytiin ihmettelemässä, mitä Suutarilan ala-asteen musiikkiluokilla oikein tapahtuu.

Pohjois-Helsingin bändikoulu 1990[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harvinaislaatuisen yksityisen ala-asteikäisille nuorille suunnattun rock-koulun perustivat Petteri Kokljuschkin ja Pekka Ruuska.[1] Suutarilan musiikkiluokkien musiikkitunnit eivät enää yksinkertaisesti riittäneet tyydyttämään oppilaiden valtavaa bändissä soittamisen tarvetta.

Pekka Ruuska joutui jättämään Bändikoulun jo ensimmäisen toimintavuoden aikana kappaleensa ”Rafaelin enkeli” menestyksen vuoksi. Janne Kalliosta tuli myöhemmin Ruuskan korvaaja ja hänestä tuli Bändikoulun vararehtori ja Kokljuschkinin ”oikea käsi”. Bändikoulu noudatti aluksi samaa määrätietoista metodia kuin Suutarilan musaluokkien bändiopetuksessa. Oppilaat saivat harjoiteltavakseen niin sanottuja paketteja, jotka olivat vaikeusasteeltaan eritasoisia.

Musiikkiteatteri Press 1995–2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Pohjois-Helsingin Bändikoulu oli toiminnut viisi vuotta, niin Kokljuschkin halusi kehittää sitä ja keksiä jotain uutta, jossa voisi hyödyntää koulun erityislahjakkaiden oppilaiden soitto- ja laulutaitoa. Hype-musikaali oli juuri saanut valtaisan menestyksen Helsingissä. Tämän innoittamana ja Bändikoulun juhlavuoden kunniaksi Kokljuschkin päätti perustaa Pohjois-Helsingin Bändikouluun teatterilinjan. Teatterilinjan nimeksi tuli Musiikkiteatteri Press ensimmäisen musikaalin PRESS nimen mukaisesti. Lähiöteatterin johtaja Jarmo Harjulasta tuli teatterilinjan ohjaaja ja käsikirjoittaja. Kokljuschkin tuotti yhteensä neljä täysipitkää nuorisomusikaalia viiden vuoden aikana. Musikaaleihin ja teatterilinjalle valittiin pääsykokeilla vuosittain viisikymmentä esiintyjää. Nuorista esiintyjistä noin puolet oli bändikoululaisia ja puolet ulkopuolisia teatterista kiinnostuneita nuoria, noin 15-20-vuotiaita. Suurimman osan musikaalien Press, Pois Alta, Jengi ja Shokki 2000 sävellyksistä vastasi Janne Kallio ja Kari Sainomaa. Mikko Kuustonen ja Jyrki Saarinen sävelsivät muutaman laulun, Kokljuschkin toimi musiikin sovittajana useissa kappaleissa ja sävelsi yhden laulun. Kaikista sanoituksista vastasi Jarmo Harjula.

Manageri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokljuschkinin manageriura alkoi varsinaisesti, kun hän solmi managerisopimuksen perustamansa Tiktak-yhtyeen kanssa 3. toukokuuta 1999. Samana vuonna Kokljuschkin hankki Tiktakille levytyssopimuksen Universal Music Oy:n kanssa. Tiktakista tuli Suomen kaikkien aikojen nuorin ja menestyksekkäin yhtye. Tiktakin 2003 julkaiseman Jotain muuta -levyn myynti ylitti jopa triplaplatinan eli 90 000 kappaleen rajan.

Vuonna 2002 Kokljuschkin solmi yhdessä Janne Kallion kanssa kasaamansa tyttöbändi Indican kanssa seuraavan managerisopimuksensa. Indicasta tuli myös yksi Suomen suosituimmista kotimaisista bändeistä. Indican levyt myivät kultaa ja platinaa.

Management Lapsbasso Oy:n muita tunnettuja ja menestyksekkäitä bändejä olivat muun muassa Carmen Gray ja faaraoheviä soittava kaikkien aikojen nuorin levytyssopimuksen solminut (keski-ikä 11v) yhtye RA.

Petteri Kokljuschkin toimi vuosina 2007-2013 megasuosion saavuttaneen Haloo Helsinki!-yhtyeen managerina.

Gray Music Entertainment[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2010 Kokljuschkin on ollut levy-yhtiö Gray Music Entertainmentin toimitusjohtaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mattila, Ilkka: Soittaja keksi perustaa bändikoulun Helsingin Sanomat. 3.4.2002. Viitattu 1.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]