Pet Sounds

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pet Sounds
The Beach Boys
Studioalbumin Pet Sounds kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  12. heinäkuuta 1965 ja 1. marraskuuta 196513. huhtikuuta 1966
 Julkaistu 16. toukokuuta 1966
 Tuottaja(t) Brian Wilson
 Tyylilaji kamaripop, psykedeelinen pop
 Kesto 36.25
 Levy-yhtiö Capitol Records
The Beach Boysin muut julkaisut
Beach Boys' Party!
1965
Pet Sounds
1966
Best of Beach Boys
1966

Pet Sounds on yhdysvaltalaisen pop-yhtye The Beach Boysin vuonna 1966 valmistunut albumi. Sitä pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä poplevyistä [1][2]. Mojo Magazine valitsi levyn maailman kaikkien aikojen parhaaksi listallaan The Greatest Albums of All Time. Se oli ykkössijalla myös New Musical Expressin listalla Top 100 Albums. Rolling Stonen 500 Greatest Albums of All Time -listalla se oli sijalla kaksi.

Brian Wilson jäi vuonna 1964 pois yhtyeen kiertuekokoonpanosta ja omisti aikansa studiotyöskentelylle. Wilsonin henkilökohtaiseksi projektiksi muodostunut Pet Sounds syntyi samaan aikaan kun The Beach Boys kiersi maailmalla. Melkein koko albumin soitto-osuudet ovat The Wrecking Crew - studiomuusikkoryhmän soittamat. Kappaleella "That's Not Me" soittavat Brian Wilson (urut ja "Danelectro" basso), Carl Wilson (kitara ja basso) ja Dennis Wilson (rummut). Nimikkokappaleella "Pet Sounds", Brian Wilson soittaa pianoa sekä urkuja kappaleella "I Know There's An Answer". Carl Wilson soittaa 12 -kielistä sähkökitaraa "God Only Knows" -laulussa. Yhtyeen jäsenet esittävät kaikki lauluosuudet.

Pet Sounds mullisti 1960-luvun popmaailman ainutlaatuisen rikkaalla äänimaailmallaan ja kehittyneillä sovituksillaan. Wilson sovitti lauluihin "lempiääniään", orkesterisoittimien koko kirjon harpuista ja patarummuista lähtien. Good Vibrations -single, joka syntyi samoissa sessioissa päätymättä kuitenkaan albumille, tunnetaan Electro-Thereminin ujelluksesta.

Tony Asherin kanssa tekemissään sanoituksissa Wilson uppoutui oman mielensä syövereihin. Laulut käsittelivät yhdysvaltalaisen nuorison kasvukipuja vilpittömämmin ja syvemmin kuin mihin The Beach Boys oli ennen pystynyt.

Pet Sounds oli alkujaan menestys etenkin Isossa-Britanniassa, mutta sillä ei ollut samanlaista myyntivoimaa kuin The Beach Boysin aikaisemmilla aurinkoisilla hiteillä. Vuosien saatossa se on kuitenkin noussut epäilemättä yhtyeen tunnetuimmaksi albumiksi. Sen sanotaan olleen inspiraationa The Beatlesin Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandille. Pet Sounds osoitti, että kolmen minuutin popkappaleista pystyi tekemään kestävän albumikokonaisuuden.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "Wouldn't It Be Nice" – 2:22
 2. "You Still Believe in Me" – 2:30
 3. "That's Not Me" – 2:27
 4. "Don't Talk (Put Your Head on My Shoulder) " – 2:51
 5. "I'm Waiting for the Day" – 3:03
 6. "Let's Go Away for Awhile" – 2:18
 7. "Sloop John B" – 2:56
 8. "God Only Knows" – 2:49
 9. "I Know There's an Answer" – 3:08
 10. "Here Today" – 2:52
 11. "I Just Wasn't Made for These Times" – 3:11
 12. "Pet Sounds" – 2:20
 13. "Caroline, No" – 2:52

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkialbumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.