Good Vibrations

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Good Vibrations”
The Beach Boys
Singlen ”Good Vibrations” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Smiley Smile
 Äänitetty  helmi-syyskuu 1966
 Julkaistu 10. lokakuuta 1966
 Formaatti 7" single
 Tuottaja(t) Brian Wilson
 Tyylilaji kamaripop, psykedeelinen pop
 Kesto 03.39
 Levy-yhtiö Capitol
The Beach Boys muut singlet
Wouldn't It Be Nice
1966
”Good Vibrations”
1966
Heroes and Villains
1967

Good Vibrations on Beach Boysin klassikkokappalelähde? ja single vuodelta 1966. Kappaleen on säveltänyt Brian Wilson ja sanoittanut Mike Love.

Ilmestyessään vuonna 1966 "Good Vibrations" oli aikaansa edellä sävellyksenä, sovituksena ja äänityksenä. "Good Vibrationsissa" on harvinaisen monimutkainen rakenne ja monta erilaista osaa, mikä oli Brian Wilsonin tuon ajan lauluille tyypillistä. Sovitus oli myös uraauurtava, Elektro-Thereminin esiintyminen Amerikan listaykkössinglellä oli ja on edelleen ainutkertaista. Kappale hyödynsi moniraitatekniikkaa ja orkestraatioita, joista samplereiden ja sekvenssien myötä tuli vasta noin 20 vuotta myöhemmin populaarimusiikin arkipäivää. Merkittävyydessään "Good Vibrations" mielletään usein Beach Boysin parhaaksi yksittäiseksi kappaleeksi.

"Good Vibrationsista" tuli suuri hitti. Beach Boysin edellinen levy, Pet Sounds oli ollut amerikkalaiselle yleisölle liian surumielinen ja omituinen. Levy-yhtiö Capitol painosti Beach Boysia tekemään varmemmin myyviä singlejä. "Good Vibrations" tuli bändin uralla ajallisesti juuri oikeaan saumaan ja nousi Yhdysvaltojen lisäksi listaykköseksi muun muassa Britanniassa ja Ranskassa.

Good Vibrationsin piti alun perin päätyä Smile-albumille. Levyn työstäminen jäi kuitenkin kesken ja kappale julkaistiin singlenä lokakuussa 1966. Kappale ilmestyi 11 kuukautta myöhemmin Smiley Smile-albumilla, jolla oli muitakin alkuperäiselle Smilelle tarkoitettuja sävellyksiä.

"Good Vibrations" on erilaisilla kriitikoiden listoilla ollut maailman arvostetuimpia pop-kappaleita. Mojo Magazine valitsi Good Vibrationsin vuonna 1997 kaikkien aikojen parhaaksi singleksi. Se oli sijalla kuusi Rolling Stonen listalla The Greatest Songs of All Time. Kriitikoiden kaikkien aikojen listauksia kokoavalla Acclaimed Music -verkkosivustolla "Good Vibrations" on sijalla neljä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The All Time Top 3000 Songs Acclaimed Music. Arkistoitu 10.7.2017. Viitattu 4.11.2008.
Tämä musiikkikappaleeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.