Sloop John B

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sloop John B on The Beach Boysin Pet Sounds -albumin seitsemäs kappale ja ensimmäinen single. Se nousi Yhdysvaltain singlelistan kolmannelle sijalle ja oli täten levyn suurin hitti Yhdysvalloissa. Laulu kertoo hirveällä tavalla pieleen menneestä purjehdusmatkasta.

”Sloop John B” on alun perin vanha kansansävelmä. Se on levytetty ensimmäistä kertaa tiettävästi jo vuonna 1927. Brian Wilson teki oman versionsa yhtyetoveri Al Jardinen ehdotuksesta ja muokkasi laulua rankalla kädellä omaan tarkoitukseensa sopivaksi. Uusi versio päätyi lopulta Pet Sounds -albumille. Se on levyn ainoa kappale, jonka säveltäjä ei ole Brian Wilson.

Wilson muutti kappaleen sanoitusta muutamasta kohtaa. Hän muutti rivin ”This is the worst trip since I’ve been born” muotoon ”This is the worst trip I've ever been on”, ja rivin ”I feel so break up” muotoon ”I feel so broke up”. Myös rivi ”broke into the people’s trunk” on muutettu paremmin tarinaan sopivaksi: ”broke in the captain’s trunk”.

”Sloop John B:sta” on tehty The Beach Boysin version lisäksi lukuisia muita coverversioita. Muun muassa Tom Fogerty, Roger Whittaker, Dick Dale ja Johnny Cash ovat levyttäneet oman versionsa laulusta. Suomeksi kappaleen ovat levyttäneet Brita Koivunen ja Eino Virtanen nimellä ”Mä veneen omistin”.

Vuonna 2003 The Sun-Herald Magazinen toimittaja Peter Holmes valitsi The Beach Boysin ”Sloop John B:n” maailman kaikkien aikojen 30. parhaaksi pop-lauluksi.