The Wrecking Crew

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Wrecking Crew oli yhdysvaltalainen, Los Angelesissa toiminut studiomuusikoiden ryhmä. Siinä ovat soittaneet muun muassa kitaristit Tommy Tedesco, Glen Campbell ja Barney Kessel, rumpalit Jim Keltner ja Hal Blaine, kosketinsoittaja Leon Russell sekä basistit Larry Knechtel ja Carol Kaye. Siihen kuului myös esimerkiksi puhallinsoittajia ja lyömäsoittajia sekä taustalaulajia. Kokoonpanon toiminta päättyi 1970-luvun alkupuolella.

The Wrecking Crew on soittanut lukuisten artistien ja yhtyeiden levytyksillä, joista monet ovat olleet hittejä. Kokoonpanoa ja sen jäseniä käytettiin myös yhtyeiden omien muusikoiden sijaan, kun haluttiin varmistaa erityisesti uusien yhtyeiden soitto-osuuksien onnistuminen varatulla studioajalla. Eräs esimerkki on The Byrds -yhtyeen single ja läpimurtohitti "Mr. Tambourine Man".[1] The Beach Boys -yhtyeen Pet Sounds -albumin kappaleiden taustat ovat kokonaan The Wrecking Crew'n soittamat albumin ideoineen ja tuottaneen Beach Boysin basisti–laulaja Brian Wilsonin ohjauksessa. Wilson sekä muut yhtyeen jäsenet suorittivat lauluosuudet. The Wrecking Crew'n jäsenet soittivat myös esimerkiksi The Monkees -yhtyeen levytyksissä sekä tv-nauhoitusten taustat, kunnes yhtye muuttui omavaraiseksi lavalla ja studiossa.

Yhtyeiden yleinen kehitys omavaraiseen suuntaan sekä muutokset pop-musiikin tyyleissä aiheuttivat studiotöiden vähenemisen ja toisaalta uuden studiomuusikko-sukupolven esiintulon 1970-luvulla, ja The Wrecking Crew yhtenäisenä muusikkoryhmänä lakkasi vähitellen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nyman, Jake: Kovan päivän ilta, s. 103. Jyväskylä: Ajatuskirjat, 2009. ISBN 978-951-20-7605-5.