Pekka Malinen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pekka Kullervo Malinen (11. kesäkuuta 1921 Viipuri21. syyskuuta 2004) oli suurlähettiläs ja ministeri. Hän toimi 1950-luvulla Suomen Kansanpuolueen puoluesihteerinä.

Suomen Kansanpuoluetta edustanut Malinen oli Sukselaisen I hallituksessa 1957 toisena sosiaaliministerinä 2. syyskuuta 1957 saakka ja sen jälkeen puolustusministerinä sekä toisena valtiovarainministerinä.

Jätettyään politiikan Malinen siirtyi 1960-luvulla ulkoministeriön palvelukseen ja toimi ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston johtajana ja suurlähettiläänä viidessä eri maassa: Egyptissä 1969–1974, Suomen pysyvänä edustajana OECD:ssä Pariisissa 1978–1983 ja viimeksi suurlähettiläänä Portugalissa 1985–1988.

Elokuussa 1989 eläkkeellä ollut Malinen herätti keskustelua julkaisemallaan raportilla Kehitysapu täysremonttiin. Siinä hän arvosteli silloista Suomen kehitysapua siitä että se tuotti kohdemaissa vähäisiä kehitystuloksia käytettyihin rahamääriin verrattuna. Malinen ehdotti avun keskittämistä suuriin hankkeisiin sellaisissa maissa joissa taloudellinen kasvu oli mahdollista ja varsinaisen ”köyhäinavun” jättämistä kansalaisjärjestöjen huoleksi. Samoin väestönkasvun hillitsemistä olisi ollut pidettävä Malisen mielestä ensisijaisena tavoitteena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustusministerin lippu.png Edeltäjä:
Atte Pakkanen
Suomen puolustusministeri
1957
Seuraaja:
Kalle Lehmus
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.