Pauline Bonaparte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pauline Bonaparte

Pauline Bonaparte (alk. Maria Paola Buonaparte; 20. lokakuuta 17809. kesäkuuta 1825 Firenze) oli Ranskan keisari Napoleonin sisko.

Pauline Bonaparte oli Carlo ja Laetitia Bonaparten tytär. Hänen sisaruksiaan olivat keisari Napoléon Bonaparte, Élisa Bonaparte, Westfalenin kuningas Jérôme Bonaparte, Espanjan kuningas Joseph Bonaparte, Napolin kuningatar Caroline Bonaparte, Lucien Bonaparte ja Hollannin kuningas Ludvig I (Louis Bonaparte). Hänen on sanottu olleen iloisin ja kaunein Bonaparten sisaruksista.

Pauline Bonaparte meni naimisiin kenraali Charles Leclercin kanssa vuonna 1797 ja seurasi tätä Saint-Dominguelle.[1] Leclerc kuoli Haitissa keltatautiin 1802 ja Pauline palasi Ranskaan. Hän nai ruhtinas Camillo Borghesen 1803 ja muutti Roomaan. Kyllästyttyään elämään siellä hän palasi Pariisiin, jossa hänen käytöksensä aiheutti skandaaleja. Pauline piti salonkia Pariisissa ja Roomassa ja poseerasi alasti Antonio Canovan Venus-patsaan mallina.

Vuonna 1806 Pauline sai Guastallan herttuakunnan. Hän myi sen kuitenkin Parmalle kuudesta miljoonasta frangista ja menetti arvonimensä. Hänen suhtautumisen veljensä Napoleonin uuteen vaimoon Marie-Louiseen johti hänen karkottamiseensa hovista 1810. Pauline myi kaiken ja matkusti 1814 äitinsä kanssa Elballe, jossa hän oli ainut Napoleonia tavannut sisarus. Hän ilmoitti myös haluavansa seurata veljeään karkotukseen Saint Helenalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ludvig Napoleon Bonaparte och Napoleoniderne I. Ilmarinen, 15.08.1849, nro 64, s. 1-3. Kansalliskirjasto. Viitattu 24.07.2015.