Salonki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moskovalainen salonki 1800-luvun puolivälissä.

Salonki on tietynlainen, yleensä hienostunut ja koristeellinen sisätila tai sellaisessa pidettävä kulttuuritilaisuus.

Salonki seurapiireissä ja taide-elämässä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salonki käsitteenä liittyy erityisesti entisaikojen seurapiirielämään. Salongiksi voidaan kutsua hienoa seurusteluhuonetta, joka on sisustettu esimerkiksi rokokootyylisin kalustein. Salonki voi lisäksi tarkoittaa seurapiirihenkilön (tavallisesti naisen) kotonaan pitämää vastaanottoa, jolla keskustellaan kirjallisista tai taiteellisista kysymyksistä.[1] Kyseessä on elävöittävien ja älyllisten ihmisten seurustelupiiri, jossa osallistujat viihdyttävät toisiaan, lisäävät toistensa tietämystä sekä jalostavat makuaan keskustelun ja lukemisen avulla. Tällaiset salongit liitetään usein 1600- ja 1700-luvun Ranskan kirjallisiin ja filosofisiin piireihin, joissa muun muassa valistusajan ajatukset levisivät.lähde?

Salonkeja on voitu käyttää myös taidesalonkeina eli gallerioina. Ranskan taideakatemia alkoi 1600-luvun lopulla järjestää taidenäyttelyitä Pariisin Louvressa, mistä on saanut alkunsa Pariisin salonkina tunnettu näyttelyfoorumi. Palatsin salien (ransk. salon) käyttö näyttelytilana johti siihen, että itse näyttelyäkin alettiin kutsua salongiksi. Myöhemmin salonki-nimitys yleistyi tarkoittamaan myös muita Pariisissa järjestettyjä yhteisnäyttelyitä. Tunnettuja näyttelyitä ovat muun muassa Reputettujen salonki (Salon des Refusés), Syyssalonki (Salon d'Automne), Riippumattomien salonki (Salon des Indépendants) ja Toukokuun salonki (Salon de Mai).[2]

Muunlaisia salonkeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salongeiksi nimitetään myös:

Varsinkin kauneushoitoloiden ja kampaamojen nimissä esiintyy ’salonkia’ tarkoittava sana salon[9].

  1. a b c d ”salonki”, Nykysuomen sanakirja. Osat V ja VI. S–Ö, s. 31. Helsinki: WSOY, 1966.
  2. Konttinen, Riitta – Laajoki, Riitta: Taiteen sanakirja, s. 322, 390, 432–433. Toim. Kaarina Turtia. Hakusanat Pariisin salonki, Salon de Mai, Salon des Indépendants, Salon des Refusés ja Syyssalonki. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12841-8.
  3. Kielitoimiston sanakirja. Sähköinen sanakirja, versio 2.0. Hakusana salonki. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone, 2008.
  4. Kielitoimiston sanakirja. Sähköinen sanakirja, versio 2.0. Hakusana salonkivaunu. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone, 2008.
  5. Sari Vaula: Lähdetkö kahville?. Kielikello, 2007, nro 1, s. 44–45.
  6. Mikkonen, Pirjo: Ravintoloiden nimikimara. Kielikello, 2007, nro 2, s. 22–23.
  7. Kielitoimiston sanakirja. Sähköinen sanakirja, versio 2.0. Hakusanat muotisalonki ja salonki. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone, 2008.
  8. Kielitoimiston sanakirja. Sähköinen sanakirja, versio 2.0. Hakusanat kauneussalonki ja salonki. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone, 2008.
  9. Kielitoimiston sanakirja. Sähköinen sanakirja, versio 2.0. Hakusana salon. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone, 2008.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]