Panzerjäger I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Panzerjäger I
Panzerjäger I
Panzerjäger I
Valmistushistoria
Valmistusmaa  Saksa
Tekniset tiedot
Pituus
– putki edessä 4,14 m
– pelkkä runko 4,14 m
Leveys 2,01 m
Korkeus 2,25 m
Taistelupaino 6,4 t
Telaketjut ?
Maksiminopeus
– tiellä 40 km/h
– maastossa 20 km/h
Toimintasäde 140 km tiellä
Pääase 47 mm panssarivaunukanuuna
Muu aseistus 1 × 7,92 mm MG 34-konekivääri
Panssarointi 7–13 mm
Moottori Maybach NL 38 kuusisylinterinen bensiinimoottori
– hevosvoimat 100 hv
– kilowattia 74 kW
Miehistö 3

Panzerjäger I eli 4.7cm PaK(t) (Sf) auf Panzerkampfwagen I. (tankin metsästäjä) oli natsi-Saksan ensimmäinen toisessa maailmansodassa käytetty panssarintorjuntavaunu.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panzerkampfwagen I oli alun perin tarkoitettu koulutusvaunuksi. Niitä käytettiin kuitenkin Puolassa, koska ei ollut saatavilla raskaampia panssarivaunuja. Koska vaunu oli todella heikosti aseistettu (vain kahdella konekiväärillä), alustaa aiottiin käyttää muihin tarkoituksiin (esimerkiksi panssarintorjuntavaunuiksi ja telatykeiksi, Sturmpanzer I). Ensimmäinen ehdotus oli se, että asetetaan alustalle 37 mm panssarintorjuntatykki, mutta koska tykki oli riittämätön, se vaihdettiin voimakkaampaan tšekkoslovakialaiseen 47 mm tykkiin. Vaunu oli helposti suunniteltu, siinä oli Panzerkampfwagen I:n alusta ja tykki ohuen panssarin suojaama, joka oli avoinna sivulta ja takaa.

Taistelussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1940-luvun alussa tykki pystyi tuhoamaan suurimman osan kaikista panssarivaunuista ja sitä käytettiin pohjois-Afrikassa ja operaatio Barbarossan alussa, missä huomattiin, että siinä oli huono suoja ja tykin teho laski raskaampia panssarivaunuja vastaan ja se vedettiin pois rintamakäytöstä, kun saatiin parempia panssarivaunuja. Sitä käytettiin myöhemmin Balkanilla partisaaneja vastaan.

Itärintamalla vaunulta otettiin tykki pois ja alustaa käytettiin erilaisiin kuljetuksiin. Pieni määrä oli käytössä vuonna 1944. 132 vaunua rakennettiin.

Panzerjäger I takaa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jentz, Thomas L.: Panzerjaeger (3.7 cm Tak to Pz.Sfl.Ic):Development and Employment from 1927 to 1941 (Panzer Tracts No. 7-1). Boyds (MD): Panzer Tracts, 2004. ISBN 0-9744862-3-X. (englanniksi)
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.