PEFC

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC)
PEFC metsan sertifiointi.png
Perustettu 1999
Tyyppi Sertifiointi
Toimiala Kestävä metsänhoito
Päämaja Geneve, Sveitsi
Toiminta-alue Maailmanlaajuinen
Sivusto http://www.pefc.org/

PEFC Suomen verkkosivut: http://www.pefc.fi/

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes, aiemmin Pan European Forest Certification Scheme) on kansainvälinen metsien käytön sertifiointijärjestelmä, jolla osoitetaan, että tuotteisiin on käytetty kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaa puuraaka-ainetta. PEFC perustettiin monivuotisen valmistelutyön jälkeen vuonna 1999. Sen jälkeen siitä on kehittynyt maailman laajin metsäsertifioinnin kattojärjestelmä ja se toimii myös Euroopan ulkopuolella. Siihen kuuluu yli 25 kansallista metsäsertifioinnin järjestelmää eri puolilta maailmaa.

Suomen metsistä 95 % on sertifioitu kansainvälisen PEFC-järjestelmän mukaan. PEFC-järjestelmä todentaa puolueettomasti, että metsiä hoidetaan ja käytetään kestävän metsätalouden periaatteita kunnioittaen. Suomea Neuvostossa edustaa Suomen Metsäsertifiointi ry joka hallinnoi myös Suomessa myönnettäviä PEFC-merkin käyttöoikeuksia.

PEFC-Merkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PEFC-Merkki ilmaisee luotettavasti, että puutuotteen valmistuksessa on käytetty raakapuuta, joka on PEFC:n vaatimusten mukaan sertifioiduista metsistä.

PEFC-Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen PEFC-järjestelmää ylläpitää ja kehittää PEFC Suomi - Suomen Metsäsertifiointi ry. Suomen Metsäsertifiointi ry:n hallituksen jäsenet 13.2.2014 alkaen: Jan-Erik Enestam (Puheenjohtaja), Simo Jaakkola - Koneyrittäjien liitto ry (Varapuheenjohtaja) Muut jäsenorganisaatiot: Kirkkohallitus, MTK, Meto Metsäalan Asiantuntijat ry, Metsäalan kuljetusyrittäjät ry, Metsähallitus, Metsänhoitajaliitto ry, Metsäteollisuus ry, Puu- ja erityisalojen liitto ry, Suomen 4H-liitto ry, Suomen Sahat ry, Svenska Lantbruksproducenternas Cenralförbund r.f

Edellämainitut 12 organisaatiota muodostavat yhdistyksen hallituksen. Hallitus valitsee yhdistyksen käytännön toiminnasta vastaavan pääsihteerin, joka toimii hallituksen alaisuudessa. Suomen Metsäsertifiointi ry:n 26.5.2009 hyväksymät säännöt, jotka Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt 8.1.2010, määrittää yhdistykselle selkeästi tarkoituksen sekä toimintaohjeet PEFC sertifioinnin kehittämiseen ja valvontaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://www.pefc.org
http://www.pefc.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]