PEFC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PEFC – Programme for the Endorsement of Forest Certification
PEFC-merkki.png
Perustettu 1999
Tyyppi sertifiointi
Toimiala kestävä metsänhoito
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Aiheesta muualla
Sivusto

PEFC (engl. Programme for the Endorsement of Forest Certification) on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa. PEFC-verkostoon kuuluu 55 jäsenorganisaatiota ympäri maailman.

PEFC-sertifioinnissa asetetaan metsien hoidolle lukuisia vaatimuksia, jotka kohdistuvat muun muassa metsien monimuotoisuuden turvaamiseen, metsien terveyden ja kasvun ylläpitoon sekä virkistyskäyttömahdollisuuksiin. Noin yksitoista prosenttia maailman metsistä on sertifioitu – ja niistä yli puolet PEFC:n vaatimusten mukaisesti. Suomen metsistä noin 90 prosenttia on PEFC-sertifioitu.

Puun alkuperän PEFC-sertifiointi tarjoaa käytännöt puuraaka-aineen alkuperän seuraamiseen ja puutuotteiden toimitusketjujen vastuullisuuden osoittamiseen. Sekä metsänhoidon että puun alkuperän seurannan vaatimusten toteutumista valvovat sertifiointiyritykset, jotka viranomaiset ovat todenneet riippumattomaksi ja päteväksi.

PEFC-merkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PEFC-merkki kertoo, että tuotteeseen on käytetty PEFC-sertifioitujen metsien puuta. Merkki osoittaa myös, että jokaisella puuta matkan varrella jalostaneella yrityksellä on PEFC:n mukainen puun alkuperän seurantajärjestelmä. Merkin käyttöoikeuden voivat hakemuksesta saada esimerkiksi puutavaraa ostavat, metsästä puuta korjaavat sekä puutuotteita jalostavat ja markkinoivat yritykset.

PEFC-merkittyinä on tarjolla mm. rakennus- ja sisustusmateriaaleja, kopiopapereita, kirjekuoria ja kertakäyttöastioita. Merkin voi myös löytää yritysten esitteistä, aikakauslehdistä, tuotekuvastoista ja -pakkauksista.

PEFC Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen PEFC-järjestelmää ylläpitää ja kehittää Suomen Metsäsertifiointi ry (PEFC Suomi). Yhdistys edistää PEFC-sertifiointia ja toimii kansainvälisessä yhteistyössä eri maissa toimivien sisarorganisaatioiden ja Genevessä sijaitsevan keskustoimiston kanssa. Yhdistys vastaa sidosryhmäyhteistyössä tehtävästä metsänhoidon PEFC-kriteerien määrittelytyöstä Suomessa. PEFC Suomi myöntää PEFC-merkin käyttöoikeudet ja valvoo merkin käyttöä Suomessa sekä ylläpitää tietoja PEFC-sertifikaateista.

PEFC Suomen jäsenorganisaatiot (1.1.2021):

Suomessa ja maailmalla on käytössä myös toinen metsien sertifiointijärjestelmä, FSC (Forest Stewardship Council), mutta sen käyttö ei ole Suomessa yhtä yleistä kuin PEFC-sertifioinnin.

Ympäristövaikutusten kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ympäristöviranomaiset ovat kritisoineet PEFC-järjestelmän väitteitä arvokkaiden ympäristöjen suojelemisesta harhaanjohtaviksi ja valittaneet prosessin läpinäkyvyyden puutetta. Tutkijoiden mukaan hakkuissa jätetään niin vähän puita pystyyn, että se uhkaa luonnon monimuotoisuutta.[1] Kansainvälinen ympäristöjärjesto Greenpeace on todennut julkaisussaan, että serfitiointi ei ole ratkaisu metsäkatoon tai metsien laadun huononemiseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]