PEFC

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC)
PEFC metsan sertifiointi.png
Perustettu 1999
Tyyppi Sertifiointi
Toimiala Kestävä metsänhoito
Päämaja Geneve, Sveitsi
Toiminta-alue Maailmanlaajuinen
Sivusto http://www.pefc.org/

PEFC Suomen verkkosivut: http://www.pefc.fi/

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa. PEFC-verkostoon kuuluu 49 jäsenorganisaatiota ympäri maailman.

PEFC-sertifioinnissa asetetaan metsien hoidolle lukuisia vaatimuksia, jotka kohdistuvat muun muassa metsien monimuotoisuuden turvaamiseen, metsien terveyden ja kasvun ylläpitoon sekä virkistyskäyttömahdollisuuksiin. Noin kymmenen prosenttia maailman metsistä on sertifioitu – ja niistä yli puolet PEFC:n vaatimusten mukaisesti. Suomen metsistä noin 85 prosenttia on PEFC-sertifioitu.

Puun alkuperän PEFC-sertifiointi tarjoaa käytännöt puuraaka-aineen alkuperän seuraamiseen ja puutuotteiden toimitusketjujen vastuullisuuden osoittamiseen. Sekä metsänhoidon että puun alkuperän seurannan vaatimusten toteutumista valvovat sertifiointiyritykset, jotka viranomaiset ovat todenneet riippumattomaksi ja päteväksi.

PEFC-merkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PEFC-merkki kertoo, että tuotteeseen on käytetty PEFC-sertifioitujen metsien puuta. Merkki osoittaa myös, että jokaisella puuta matkan varrella jalostaneella yrityksellä on PEFC:n mukainen puun alkuperän seurantajärjestelmä. Merkin käyttöoikeuden voivat hakemuksesta saada esimerkiksi puutavaraa ostavat, metsästä puuta korjaavat sekä puutuotteita jalostavat ja markkinoivat yritykset.

PEFC-merkittyinä on tarjolla mm. rakennus- ja sisustusmateriaaleja, kopiopapereita, kirjekuoria ja kertakäyttöastioita. Merkin voi myös löytää yritysten esitteistä, aikakauslehdistä, tuotekuvastoista ja -pakkauksista.

PEFC Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen PEFC-järjestelmää ylläpitää ja kehittää PEFC Suomi - Suomen Metsäsertifiointi ry. PEFC Suomi edistää PEFC-sertifiointia ja toimii kansainvälisessä yhteistyössä eri maissa toimivien sisarorganisaatioiden ja Genevessä sijaitsevan keskustoimiston kanssa. Yhdistys vastaa sidosryhmäyhteistyössä tehtävästä metsänhoidon PEFC-kriteerien määrittelytyöstä Suomessa. PEFC Suomi myöntää PEFC-merkin käyttöoikeudet ja valvoo merkin käyttöä Suomessa sekä ylläpitää tietoja PEFC-sertifikaateista.

PEFC Suomen jäsenorganisaatiot (1.1.2018): Kirkkohallitus, Koneyrittäjien liitto ry, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry, METO – Metsäalan Asiantuntijat ry, Metsäalan kuljetusyrittäjät ry, Metsähallitus, Metsäteollisuus ry, MTK ry, Sahateollisuus ry, SLC rf, Suomen Latu ry, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry, Suomen Tukkukauppiaiden Liitto, Suomen 4H-liitto ry ja Teollisuusliitto ry.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://www.pefc.org
http://www.pefc.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]