Forest Stewardship Council

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Forest Stewardship Council
Perustettu 1993
Tyyppi sertifiointi
Toimiala kestävä metsänhoito
Päämaja Bonn, Saksa
Toiminta-alue koko maailma
Aiheesta muualla
Sivusto
FSC-sertifioituja tukkeja, jotka on merkitty oranssinpunaisella leimalla.

Forest Stewardship Council (FSC) on kansainvälinen kansalaisjärjestö, jonka päämäärä on edistää kestävää kehitystä maailman metsävarojen käytössä. Se myöntää tuotteille ja palveluille FSC-sertifikaatteja. FSC:n tärkeimpinä työkaluina toimivat standardien asettaminen, sertifiointi ja sertifioitujen metsäteollisuustuotteiden pakkauksiin lisättävä FSC-logo.lähde?

FSC metsänhoidon standardia käytetään ympäri maailman. FSC sertifioitua metsäpinta-alaa on yli 185 miljoonaa hehtaaria (13/01/15). FSC:n pääkonttori on Bonnissa, Saksassa.lähde?

FSC perustaa päätöksentekonsa kolmen kamarin, sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristökamarin yhteispäätökseen. Suomessa FSC-yhdistyksen jäsenjärjestöjä ovat muun muassa Fiskars, Stora Enso, UPM, Metsä Group, Metsäteollisuus ry, Greenpeace, Luontoliitto, BirdLife Suomi, Suomen Luonnonsuojeluliitto, WWF, Porosaamelaiset ry, Kuluttajaliitto ja Puuliitto.lähde?

Kansainvälinen Greenpeace on lopettanut jäsenyytensä FSC:ssä. Greenpeacen mukaan FSC-sertifiointi ei ole onnistunut suojelemaan metsiä. Greenpeace kuuluu FSC:n perustajiin. Suomen Greenpeace on kuitenkin edelleen Suomen FSC-yhdistyksen jäsen. [1]

Järjestö perustettiin YK:n Rio de Janeiron huippukokouksen Earth Summitin jälkeen vastauksena huoleen globaalista metsäkadosta.lähde?

FSC-sertifioitua puumateriaalia käyttää mm. IKEA. Yrityksen tavoitteena on, että vuonna 2020 kaikki käytetty puumateriaali on FSC-sertifioitua tai kierrätettyä[2].

Suomen metsistä on FSC-sertifioitu yli miljoona hehtaaria.lähde?

Yli 11 prosentilla Suomen yksityisten ihmisten omistamista metsistä on FSC-sertifikaatti. Yli 90 prosentilla on PEFC-sertifikaatti. Joillakin metsistä on molemmat sertifikaatit.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Greenpeace eroaa FSC:stä Metsälehti. 27.3.2018. Viitattu 2.7.2023.
  2. Pape-Mustonen, Terhi: Ikea: Vuonna 2020 tavoitteena käyttää vain FSC-sertifioitua tai kierrätettyä puuta Maaseudun Tulevaisuus. 14.6.2017. Maaseudun Tulevaisuus.
  3. Metsäyhtiö kaataa poikkeuksellisen laajaa luonnonmetsää Pohjois-Karjalassa – Luonnonsuojeluliitto valitti sertifikaattirikkeistä Yle Uutiset. 1.7.2023. Viitattu 2.7.2023.