Onnenpyörä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Onnenpyörä
Tyyli visailuohjelma
Kestoaika noin 30 minuuttia
Pääosissa Kim Floor (1993)
Janne Porkka (1993–2001)
Alkuperämaa Suomen lippu Suomi
Verkko Suomen lippu MTV3
Esitetty 7. tammikuuta 1993 –
31. elokuuta 2001
Aiheesta muualla
IMDb
Tämä artikkeli kertoo televisio-ohjelmasta. Onnenpyörä on myös tivolissa käytettävä arpajaislaite.
Onnenpyörän tunnus vuosina 1993-1995.
Ohjelman tunnus vuodelta 1996-1998.
Onnenpyörän tunnus vuosina 1999-2001.

Onnenpyörä on Suomessa yhdysvaltalaiseen Wheel of Fortune -formaattiin perustuva television visailuohjelma, jossa studiossa olevat kilpailijat yrittävät arvata suomen kielen lausetta kirjain kerrallaan.

Ohjelmaa esitettiin Suomessa aluksi MTV3-kanavalla vuosina 1993–2001.[1] Alkuaikoina Onnenpyörää esitettiin torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Vuodesta 1996 lähtien Onnenpyörä tuli jokaisena arkipäivänä aina vuoteen 2001 asti, jolloin MTV3 lopetti ohjelman.

Kesäkuussa 2017 tiedotettiin, että Onnenpyörä palaa ruutuihin TV5-kanavalla.[2]

Visailun ensimmäinen juontaja oli Kim Floor kevätkaudella 1993. Kesäkuussa 1993 tuotantoyhtiö ilmoitti Floorille, että hän ei enää juonna ohjelmaa kesätauon jälkeen.[1] Elokuussa 1993 ohjelman juontajaksi vaihtui Janne Porkka, joka oli juontajana loppuun asti.[1] Porkka juonsi ohjelman elinkaaren aikana kaiken kaikkiaan 1574 Onnenpyörä-ohjelmaa.[3]

Vastaavalla formaatilla tehtyjä ohjelmia on esitetty monissa eri maissa.

Formaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman nimi Onnenpyörä tulee isosta kiekosta, jonka eri sektoreihin on kirjoitettu pistesummia.

Nimi Onnenpyörä tulee isosta kiekosta, jonka eri sektoreihin on kirjoitettu pistesummia. Kahteen sektoriin on piirretty rosvo (rosvosektori) ja on myös vuoronohitussektoreita (ohisektori), joiden lukumäärä vaihteli. Aluksi ohisektoreita oli yksi, myöhemmin neljä, ja ohjelman loppuaikoina kaksi. Kilpailija pyöräyttää tätä kiekkoa, ja sen pysähtyessä katsotaan mikä sektori pysähtyi merkkinuolen kohdalle.

Summa-arvonnan jälkeen pelaaja saa arvata konsonanttia, esimerkiksi "N niin kuin nappi". Tutkitaan, onko arvattavassa lauseessa kyseisiä kirjaimia, jos on, onnenpyörän osoittama summa kirjataan pelaajan tilille. Jos kirjaimia oli kaksi, (esimerkiksi sananlaskussa ALKU AINA HANKALAA on kaksi N-kirjainta), summan saa kaksinkertaisena jne. Tienaamiaan pisteitä saa käyttää vokaalien ostamiseen. Vokaaleja ei voinut kuitenkaan ostaa kahdella vuorolla peräkkäin. Vokaalin ostaminen maksoi 300 pistettä. Halutessaan kilpailija voi yrittää ratkaista lauseen.

Jos onnistuu arvaamaan edes yhden kirjaimen, saa pyöräyttää uudelleen, muuten vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Jos kiekko pysähtyy ohisektoriin, vuoro siirtyy seuraavalle. Jos kiekko pysähtyy rosvosektoriin, pelaaja menettää lisäksi kaikki kyseisellä kierroksella ansaitut pisteet. Vuoro vaihtuu myös, jos kilpailija ratkaisee tehtävän väärin tai ei tee mitään viiden sekunnin kuluessa siitä, kun viimeinen hänen arvaamansa kirjain on käännetty tai arvaa kirjaimen, joka on jo arvattu. Vuoden 1993 alussa oli myös käytössä lisävuorosektori. Se oikeutti pelaajalle uuden pyöräytyksen, mikäli kiekko osui hänellä sillä kierroksella ohi- tai rosvosektorille. Ensimmäisen kierroksen jälkeen juontaja usein laittoi kiekkoon mukaan yllätyssektorin tai superyllätyssektorin. Mikäli kiekko osui pelaajalla yllätyssektorille, hän sai arvata yhden kirjaimen (joko konsonantin tai vokaalin) ja jos kyseinen kirjain esiintyi tehtävässä, hän sai yllätyspalkinnon. Jos pelaaja osui superyllätyssektorille ja ratkaisi tehtävän, hän sai tehtäväpalkinnon lisäksi superyllätyspalkinnon. Jos tehtävän aihepiiri oli kysymysmuotoinen esim. MIKÄ KAUPUNKI?, tehtävän ratkaisseelta kilpailijalta kysyttiin myös esim. missä kaupungissa tehtävässä mainittu nähtävyys sijaitsee, ja jos kilpailija tiesi vastauksen, hän sai tehtäväpalkinnon lisäksi palkinnon oikeasta vastauksesta kysymykseen.

Bonustehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun voittaja eli se joka oli kerännyt eniten pisteitä, pääsi bonustehtävään. Jos hän oli onnistunut ratkaisemaan kaikki lauseet oikein, hän pääsi Superbonus-tehtävään. Molemmissa oli tarkoituksena ratkaista etukäteen annettujen aakkosten avulla lyhyt lause 30 sekunnissa. Jos hän ratkaisi oikein, hän voitti palkinnon. Voittanut kilpailija oli myös mukana seuraavalla kerralla, kuitenkin sama henkilö sai tulla vain kolmeen peräkkäiseen ohjelmaan. Jos kaksi kilpailijaa oli tasapisteissä, he pyöräyttivät kiekkoa, ja suuremman pisteluvun pyöräyttänyt pääsi bonustehtävään.

Esimerkkipeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

_ _ _ _  _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ (kilpailija arvaa N)
 
_ _ _ _  _ _ N _  _ _ N _ _ _ _ _ (kilpailija arvaa L)
 
_ L _ _  _ _ N _  _ _ N _ _ L _ _ (kilpailija ostaa vokaalin A)
 
A L _ _  A _ N A  _ A N _ A L A A (kilpailija ratkaisee lauseen)
 
A L K U  A I N A  H A N K A L A A

Parodioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapinlahden Linnut -yhtyeen jäsenien luomassa viihdeohjelmassa Lapinlahden Linnut! esitetään ohjelmaa parodioiva sketsi.

Jope Ruonansuu on tehnyt Onnenpyörää parodioivan kappaleen Haluatko ostaa vokaalin, joka on Ruonansuun albumilla Politiikkaa ja erotiikkaa. Ruonansuu imitoi tässä kappaleessa silloista juontajaa Kim Flooria, joka hänen mukaan tosin loukkaantui tästä.[4]

Putous -ohjelman kahdeksannen kauden kuudennessa suorassa lähetyksessä sketsihahmot esittivät suosikkiohjelmansa, jolloin Amurin enkeli esitti Onnenpyörää. Juontajana toimi Roope Salminen ja onnenpyörä-tyttöä esitti Minka Kuustonen. Parodian lopussa Pate Mustajärvi lauloi kappaleen Ukkometso.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Onnenpyörä YLE Muistikuvaputki / Kysy Rouva Ruudulta. 11.12.2007. Viitattu 21.11.2013.
 2. Nyt on todellinen yllätys: Onnenpyörä palaa televisioon! Viitattu 21.6.2017.
 3. Rantanen, Kimmo: Haluatko ostaa vokaalin? Tämä show palaa televisioon! 9.9.2012. Ilta-Sanomat. Viitattu 21.11.2013.
 4. Elokuu 2002 lähetetty MTV3 Chat-ohjelma, jossa Jope Ruonansuu vieraana.