Onnenpyörä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Onnenpyörä
Ohjelman tunnus vuonna 2018.
Ohjelman tunnus vuonna 2018.
Tyyli visailuohjelma
Kestoaika noin 30 minuuttia (alkuperäinen versio)
45 minuuttia (uusi versio)
Pääosissa Kim Floor (1993)
Janne Porkka (1993–2001)
Jethro Rostedt (2018–2019)
Alkuperämaa Suomi
Alkuperäiskieli suomi
Verkko MTV3 (1993–2001)
TV5 (2018–2019)
Esitetty Alkuperäinen versio:
2. tammikuuta 1993 –
31. elokuuta 2001
Toinen versio:
28. helmikuuta 2018 –
23. lokakuuta 2019
Jaksoja 1 558 (alkuperäinen versio)
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Warner Bros. International Television Production Finland (2018)
Vip Vision (1993-1997)
MTV Viihde (1997-1999)
Pearson Television Entertainment Oy (1999–2001)
Aiheesta muualla
IMDb
Tämä artikkeli kertoo televisio-ohjelmasta. Onnenpyörä on myös tivolissa käytettävä arpajaislaite.

Onnenpyörä on Suomessa yhdysvaltalaiseen Wheel of Fortune -formaattiin perustuva television visailuohjelma, jossa studiossa olevat kilpailijat yrittävät arvata suomen kielen lausetta kirjain kerrallaan.

Onnenpyörää esitettiin aluksi vuosina 1993–2001. Tuolloin ohjelmaa esitettiin MTV3-kanavalla.[1] Alkuaikoina Onnenpyörää esitettiin torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Vuodesta 1996 lähtien Onnenpyörä tuli jokaisena arkipäivänä aina vuoteen 2001 asti, jolloin MTV3 lopetti ohjelman.

Kesäkuussa 2017 tiedotettiin, että Onnenpyörä palaa ruutuihin TV5-kanavalla.[2] Onnenpyörän uusi versio alkoi 28. helmikuuta 2018. Tämä uusi versio on visuaaliselta ilmeeltään ja säännöiltään hyvin samanlainen alkuperäisen Wheel of Fortune -formaatin kanssa. Onnenpyörää esitettiin keskiviikkoisin.[3][4] Ohjelman ensimmäinen jakso keräsi 424 000 katsojaa, keskikatsojamäärän ollessa 284 000. Onnenpyörä oli viikon 9/2018 katsotuin ohjelma TV5:llä.[5] Onnenpyörän toinen kausi esitettiin syksyllä 2018[6], kolmas keväällä 2019[7] ja neljäs syksyllä 2019[8]

Juontajat ja Onnenpyörä-tytöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visailun ensimmäinen juontaja oli Kim Floor keväällä 1993. Kesäkuussa 1993 tuotantoyhtiö ilmoitti Floorille, että hän ei enää juonna ohjelmaa kesätauon jälkeen.[1] Elokuussa 1993 ohjelman juontajaksi vaihtui Janne Porkka, joka oli juontajana loppuun asti.[1] Onnenpyörän uudessa versiossa juontajana toimii Jethro Rostedt.[9] Pitkäaikaista juontajaa Janne Porkkaa tuotantoyhtiö kysyi kilpailijaksi uuden version ensimmäiseen ohjelmaan, mutta tästä kunniasta hän kieltäytyi.[10]

Ohjelmassa on nähty kirjaimen kääntäjiä, eli Onnenpyörä-tyttöjä, kuten ensimmäisillä kausilla Tiina Vierto. Vuosina 1995–1997 nähtiin Susan Sirén, 1998–1999 Kati Jalojärvi sekä 1999–2001 nähty Saija Palin. Vuonna 2018 kirjaimet käänsi Sara Sieppi.[11]

Formaatti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman nimi Onnenpyörä tulee isosta kiekosta, jonka eri sektoreihin on kirjoitettu pistesummia.

Nimi Onnenpyörä tulee isosta kiekosta, jonka eri sektoreihin on kirjoitettu pistesummia. Kahteen sektoriin on piirretty rosvo (rosvosektori) ja on myös vuoronohitussektoreita (ohisektori), joiden lukumäärä vaihteli. Aluksi ohisektoreita oli yksi, myöhemmin neljä, ja nykyään kaksi. Kilpailija pyöräyttää tätä kiekkoa, ja sen pysähtyessä katsotaan mikä sektori pysähtyi merkkinuolen kohdalle. Uudessa versiossa pelataan rahasta. Summat vaihtelevat onnenpyörässä 50 eurosta 800 euroon.

Summa-arvonnan jälkeen pelaaja saa arvata konsonanttia, esimerkiksi ”N niin kuin Niilo”. Tutkitaan, onko arvattavassa lauseessa kyseisiä kirjaimia, jos on, onnenpyörän osoittama summa kirjataan pelaajan tilille. Jos kirjaimia on esimerkiksi kaksi, (esimerkiksi sananlaskussa ALKU AINA HANKALAA on kaksi N-kirjainta), summan saa kaksinkertaisena. Tienaamiaan pisteitä saa käyttää vokaalien ostamiseen. Vokaaleja ei voinut kuitenkaan ostaa kahdella vuorolla peräkkäin. Vokaalin ostaminen maksaa 300 pistettä. Halutessaan kilpailija voi yrittää ratkaista lauseen. Uudessa versiossa vokaalien osto maksaa 250 euroa, ja niitä saa ostaa halutessaan useamman peräkkäin mikäli pelaajalla on tarpeeksi rahaa tilillä.

Jos onnistuu arvaamaan edes yhden kirjaimen, saa pyöräyttää uudelleen, muuten vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Jos kiekko pysähtyy ohisektoriin, vuoro siirtyy seuraavalle. Jos kiekko pysähtyy rosvosektoriin, pelaaja menettää lisäksi kaikki kyseisellä kierroksella ansaitut pisteet. Vuoro vaihtuu myös, jos kilpailija ratkaisee tehtävän väärin tai ei tee mitään viiden sekunnin kuluessa siitä, kun viimeinen hänen arvaamansa kirjain on käännetty tai arvaa kirjaimen, joka on jo arvattu. Uudessa versiossa ensimmäisellä kaudella vuoro vaihtui myös, jos kilpailija aikoi ostaa vokaalin, mutta hänellä ei sillä hetkellä ollut tarpeeksi rahaa. Toisella kaudella uudessa versiossa erityinen äänimerkki kertoo, jos tehtävässä ei ole enää joko konsonantteja tai vokaaleja piilossa. Vuoden 1993 alussa oli myös käytössä lisävuorosektori. Se oikeutti pelaajalle uuden pyöräytyksen, mikäli kiekko osui hänellä sillä kierroksella ohi- tai rosvosektorille. Ensimmäisen kierroksen jälkeen juontaja usein laittoi kiekkoon mukaan yllätyssektorin tai superyllätyssektorin. Mikäli kiekko osui pelaajalla yllätyssektorille, hän sai arvata yhden kirjaimen (joko konsonantin tai vokaalin) ja jos kyseinen kirjain esiintyi tehtävässä, hän sai yllätyspalkinnon. Jos pelaaja osui superyllätyssektorille ja ratkaisi tehtävän, hän sai tehtäväpalkinnon lisäksi superyllätyspalkinnon. Jos tehtävän aihepiiri oli kysymysmuotoinen esim. MIKÄ KAUPUNKI?, tehtävän ratkaisseelta kilpailijalta kysyttiin myös esimerkiksi missä kaupungissa tehtävässä mainittu nähtävyys sijaitsee, ja jos kilpailija tiesi vastauksen, hän sai tehtäväpalkinnon lisäksi palkinnon oikeasta vastauksesta kysymykseen.

Bonustehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun voittaja eli se joka oli kerännyt eniten pisteitä, pääsi bonustehtävään. Jos hän oli onnistunut ratkaisemaan kaikki lauseet oikein, hän pääsi Superbonus-tehtävään. Molemmissa oli tarkoituksena ratkaista etukäteen annettujen aakkosten avulla lyhyt lause 30 sekunnissa. Uudessa versiossa aikaa on 20 sekuntia. Jos hän ratkaisi oikein, hän voitti palkinnon. Voittanut kilpailija oli myös mukana seuraavalla kerralla, kuitenkin sama henkilö sai tulla vain kolmeen peräkkäiseen ohjelmaan. Jos kaksi kilpailijaa oli tasapisteissä, he pyöräyttivät kiekkoa, ja suuremman pisteluvun pyöräyttänyt pääsi bonustehtävään. Uudessa versiossa tehtävästä paljastetaan ensin kirjaimet A, I, T, N ja E, eli suomen kielen yleisimmät kirjaimet, minkä jälkeen kilpailija valitsee yhden konsonantin ja yhden vokaalin.

Esimerkkipeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

_ _ _ _  _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ (kilpailija arvaa N)
 
_ _ _ _  _ _ N _  _ _ N _ _ _ _ _ (kilpailija arvaa L)
 
_ L _ _  _ _ N _  _ _ N _ _ L _ _ (kilpailija ostaa vokaalin A)
 
A L _ _  A _ N A  _ A N _ A L A A (kilpailija ratkaisee lauseen)
 
A L K U  A I N A  H A N K A L A A


Entiset tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parodioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapinlahden Linnut -yhtyeen jäsenien viihdesarjassa Lapinlahden Linnut! esitettiin ohjelmaa parodioivia sketsejä.

Jope Ruonansuu on tehnyt Onnenpyörää parodioivan kappaleen Haluatko ostaa vokaalin, joka on Ruonansuun albumilla Politiikkaa ja erotiikkaa. Ruonansuu imitoi tässä kappaleessa silloista juontajaa Kim Flooria, joka hänen mukaansa tosin loukkaantui tästä.[12]

Putous -ohjelman kahdeksannen kauden kuudennessa suorassa lähetyksessä sketsihahmot esittivät suosikkiohjelmansa, jolloin Amurin enkeli esitti Onnenpyörää. Juontajana toimi Roope Salminen ja Onnenpyörä-tyttöä esitti Minka Kuustonen. Parodian lopussa Pate Mustajärvi lauloi kappaleen Ukkometso.

Saturday Night Live -sarjan suomalaisessa versiossa esitettiin Onnenpyörä-aiheinen sketsi. Sketsissä juontaja Janne Porkkanaa (parodia Janne Porkasta) esitti Aku Hirviniemi, ja kilpailija Terhi Kiemunkia Kalle Lamberg. Onnenpyörä-tyttöä esitti Martti Suosalo.[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Onnenpyörä YLE Muistikuvaputki / Kysy Rouva Ruudulta. 11.12.2007. Viitattu 21.11.2013.
 2. Nyt on todellinen yllätys: Onnenpyörä palaa televisioon! iltalehti.fi. Viitattu 21.6.2017.
 3. Onnenpyörään on hakenut noin tuhat suomalaista - menestysformaatti vetoaa edelleen iltalehti.fi. Viitattu 22.9.2017.
 4. TV5:n kevät on täynnä koukuttavaa viihdettä ja olympiaelämyksiä tv5.fi. Viitattu 29.1.2018.
 5. Finnpanel - TV-mittaritutkimus www.finnpanel.fi. Viitattu 5.3.2018.
 6. TV5 on Twitter Twitter. Viitattu 24.4.2018.
 7. Onnenpyörä jatkuu: Nyt saa taas sanoa ”A niin kuin Aatami”! www.iltalehti.fi. Viitattu 27.2.2019.
 8. Onnenpyörä telsu.fi.
 9. Jethro Rostedt Onnenpyörästä: ”Tämä on unelmapesti!” iltalehti.fi. Viitattu 4.10.2017.
 10. Rantanen, Kimmo: Janne Porkka ällistyi uuden Onnenpyörän juontajavalinnoista – ”Jethro ja Sara Sieppi ovat tosi-tv-tähtiä” Ilta-Sanomat. 4.10.2017. Viitattu 25.3.2018.
 11. Jethro Rostedt Onnenpyörästä: ”Tämä on unelmapesti!” iltalehti.fi. Viitattu 4.10.2017.
 12. Elokuu 2002 lähetetty MTV3 Chat-ohjelma, jossa Jope Ruonansuu vieraana.
 13. Kuvat: Mitkä sääret! Martti Suosalosta kuoriutui kuuma misu MTV3. 9.4.2016. Viitattu 18.11.2017.