Olympolaiset jumalat
Olympolaiset jumalat (m.kreik. Δωδεκάθεον, "Kaksitoista jumalaa") ovat kreikkalaisen mytologian pääjumaluudet. Olympolaisia jumalia mainitaan eri taruissa yhteensä 14, muttei koskaan kerrallaan enempää kuin 12. He saivat maan hallintaansa voitettuaan Zeuksen johdolla titaanit, jumalten aiemman sukupolven, titaanien ja olympolaisten taistelussa.
Olympolaisten jumalien nimitys tulee Olympos-vuoresta, jossa jumalten ajateltiin asuvan. Olympolaisten jumalien lisäksi antiikin kreikkalaiseen uskontoon kuului lukuisia muita jumalia. Olympolaiset jumalat muodostavat yhdessä näiden muiden jumalhahmojen kanssa kreikkalaisen pantheonin.
Jumalat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Homeerisen eli Homeroksen teosten kuvaaman jumalhierarkian olympolaiset jumalat ovat:[1]
- Zeus (m.kreik. Ζεύς) – taivaiden jumala, ylijumala.
- Poseidon (Ποσειδῶν) – Zeuksen veli, merten ja hevosten jumala.
- Haades (ᾍδης) – Zeuksen veli, manalan valtias ja vainajien jumala (ei asu Olympos-vuorella vaan manalassa).
- Hera (Ήρα) – Zeuksen sisar ja puoliso, avioliiton suojelija.
- Apollon (Aπόλλων) – musiikin, taiteiden ja ennustustaidon jumala, myöhemmin myös auringonjumala.
- Athene (Ἀθήνη) – tiedon, viisauden ja sotataidon jumalatar, hyödyllisten käsitöiden jumalatar ja kaupunkien suojelija.
- Artemis (Άρτεμις) - Apollonin sisar, villin luonnon ja metsästyksen jumalatar, kuun jumalatar, ikuinen neitsyt.
- Afrodite (Aφροδίτη) – rakkauden ja kauneuden jumalatar.
- Hefaistos (Ήφαιστος) – tulen ja sepäntaitojen jumala.
- Ares (Άρης) – sodan ja taistelutaitojen jumala.
- Hermes (Ερμής) – tiedonkulun ja kaikkien tienkäyttäjien jumala, jumalten sanansaattaja ja varkaiden jumala, lääketieteen jumala.
- Hestia (Ἑστία) – kotilieden jumalatar.
- (Hebe (Ἥβη) – nuoruuden jumalatar.)
Lisäksi joukkoon voidaan lukea seuraavat tärkeät vanhemmat jumaluudet, jotka jäävät homeerisessa jumalhierarkiassa vähemmälle huomiolle:[1]
Zeus, Poseidon ja Haades ovat kolme pääjumalaa. Pysyviä olympolaisia jumalia ovat Zeus, Hera, Athene, Hefaistos, Ares, Afrodite, Apollon, Artemis, Poseidon ja Hermes. Vaihtuvia ovat Hestia (tai Hebe), Demeter, Dionysos ja Haades. Hestia luovutti paikkansa Dionysokselle elääkseen ihmisten keskuudessa, ja maan alla Tartaroksessa elänyt Haades puolestaan liittyy olympolaiseen perheeseen satunnaisesti.
Zeus, Hera, Poseidon, Demeter, Hestia ja Haades ovat titaanien Kronos ja Rhea lapsia, jotka Zeus vapautti Kronoksen vatsasta tämän nieltyä heidät. Loput Olympoksen jumalat ovat Zeuksen lapsia eri vaimojen kanssa, lukuun ottamatta Afroditea, joka syntyi Uranoksen mereen heitetyn siittimen ympärille muodostuneesta vaahdosta.
Alkuperä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Katso myös: Antiikin Kreikan uskonnon historia
Osa olympolaisista jumalista esiintyy jo mykeneläisessä uskonnossa ja mahdollisesti jopa minolaisen kulttuurin uskonnossa. Osa on mahdollisesti itäistä lainaa. Homeros ja Hesiodos ottivat eepostensa jumalille nimet erilaisista vanhoista kulteista. Näistä jumalista tuli vähitellen, erityisesti Homeroksen ansiosta, yleiskreikkalaisia jumalia, jotka suureksi osaksi syrjäyttivät paikalliset jumalat, tai joiden kanssa paikalliset jumalat kietoutuivat tarustoissa yhteen.[1][2]
Nykyisin
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Olympolaisten jumalien kunnioittaminen perinteisin tai nykyaikaisin menoin on osa nykykreikkalaista hellenististä uskontoa, jolla on parisen tuhatta aktiivista harjoittajaa.[3]
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ a b c Simonsuuri, Kirsti: Ihmiset ja jumalat. Myytit ja mytologiat, s. 85-88. (3. painos) Tammi, 2002. ISBN 951-31-2510-6.
- ↑ Lindskog, Claes: ”Uskonto ja jumalat”, Kreikkalaisia jumalaistaruja ja satuja, s. 16-28. (Suomentanut I. K. Inha. 3. painos) WSOY, 1984. ISBN 951-0-12847-3.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Olympolaiset jumalat Wikimedia Commonsissa