Uranos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo mytologisesta jumaluudesta. Planeettaa käsittelee artikkeli Uranus.
Uranoksen kastraatio. Giorgio Vasarin ja Gherardi Christofanon maalaus 16. vuosisadalta. Palazzo Vecchio, Firenze.

Uranos (m.kreik. Οὐρανός) on kreikkalaisessa mytologiassa taivaan jumala sekä Gaian, Äiti maan, poika ja puoliso.[1] Uranos ja Gaia olivat useimpien kreikkalaisen mytologian hahmojen ja maailman olentojen esivanhempia tai luojia tavalla tai toisella, mutta eivät kuitenkaan kaikkien (esimerkiksi Nyksin, yön, ja Ereboksen, pimeyden, synnytti Khaos).

Aluksi Uranoksen ja Gaian liitosta syntyivät kykloopit ja titaanit, tämän jälkeen muun muassa merenjumalatar Tethys, muistin jumalatar Mnemosyne ja Kronos. Uranos ei päästänyt jälkeläisiään ulos maan povesta eli Gaian kohdusta, mistä suuttuneena Gaia antoi pojalleen Kronokselle sirpin, jolla Kronos leikkasi irti isänsä peniksen. Mereen heitetyn siittimen ympärille muodostuneesta vaahdosta syntyi rakkauden jumalatar Afrodite[2] ja siitä pudonneista veripisaroista syntyivät gigantit, meliadit ja erinykset.

Uranoksen mukaan on nimetty aurinkokuntamme planeetta Uranus, mikä tekee siitä ainoan kreikkalaisen jumalan, jonka mukaan on nimetty aurinkokunnan planeetta (joskin jumalan latinankielisellä nimellä). Muut aurinkokunnan planeetat on nimetty roomalaisten jumalien mukaan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juha Honkala: Mytologian sanakirja, s. 226. Helsinki: WSOY, 2000. ISBN 951-0-24578-X.
  2. David Bellingham: Kreikan mytologia, s. 37. Gummerus, 1990. ISBN 951-20-3599-5.
  3. Uranus Peda.net. Viitattu 9.4.2021.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.