Olga Palei

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olga Valerianovna ja suuriruhtinas Pavel Aleksandrovitš perheineen.

Olga Valerianovna Palei (ven. Олга Валериановна Палей) (2. joulukuuta 18662. helmikuuta 1929) oli venäläinen aatelisnainen ja suuriruhtinas Pavel Aleksandrovitš Romanovin toinen puoliso. Suuriruhtinas Pavel Aleksandrovitš oli keisari Aleksanteri II:n poika.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olga syntyi Olga Valerianovna Karnovitšinä Pietarissa. Hänen solmi ensimmäisen avioliittonsa Erik Augustinovitš von Pistolkorsin kanssa ja sai kolme lasta, Aleksanderin, Olgan ja Mariannan.

Hänestä tuli kuitenkin suuriruhtinas Pavel Aleksandrovitšin rakastajatar jo tämän ensimmäisen vaimon suuriruhtinatar Aleksandra Georgijevnan, Kreikan kuninkaan Yrjö I tyttären eläessä. Aleksandra Georgijevna kuoli kuitenkin pian, toisen lapsensa syntymään jo 21-vuotiaana 1891.

Olgan ja Pavel Aleksandrovitšin suhde jatkui ja johti heidän yhteisen lapsensa syntymään 1897, Olgan avioeroon entisestä miehestään ja suureen hoviskandaaliin. Keisari Nikolai II kieltäytyi myöntämästä suuriruhtinas Pavelille lupaa epäsäätyiseen avioliittoon.

Vuonna 1902 pariskunta kuitenkin avioitui Livornossa ja asettui asumaan Pariisiin. Olga jäi vaille venäläistä arvonimeä, mutta Baijerin prinssi Luitpold Wittelsbach myönsi hänelle Hohenfelsenin kreivittären arvon 1904.

Olga ja Pavel saivat yhteensä kolme lasta:

Ensimmäisestä avioliitostaan Aleksandra Georgijevnan kanssa suuriruhtinaalla oli kaksi lasta, suuriruhtinatar Maria Pavlovna Romanova ja suuriruhtinas Dmitri Pavlovitš Romanov.

Vuonna 1915 perheen sallittiin palata Venäjälle ja he asettuivat Tsarskoje Seloon. Tsaari palautti Pavelin luottamuksen ja myönsi Olgalle ja hänen tyttärilleen ruhtinattaren arvonimen.

Vallankumous ja sen jälkeinen aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän vallankumouksen yhteydessä Olgan ja Pavelin poika Vladimir Palei pidätettiin ja vietiin ensin Kiroviin ja myöhemmin Jekaterinburgiin ja Alapajevskiin, jossa hänet teloitettiin heinäkuussa 1918 useiden muiden tsaariperheen sukulaisten kanssa.

Suuriruhtinas Pavel Aleksandrovitš pidätettiin Pietarissa elokuussa 1918, ja tammikuussa 1919 hänet vietiin Pietari-Paavalin linnoitukseen ja ammuttiin yhdessä serkkujensa Dimitri Konstantinovitš Romanovin, Georgi Mihailovitš Romanovin ja Nikolai Mihailovitš Romanovin kanssa. Hänet haudattiin joukkohautaan eikä ruumista koskaan löydetty.

Olga Valerianovna Palei itse sekä hänen tyttärensä Irina ja Natalia pakenivat Venäjältä vuonna 1920 Suomeen. Olga kuoli Pariisissa yhdeksän vuotta Venäjältä lähdön jälkeen.

Teos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ruhtinatar Paley, Muistoja Venäjältä 1916–1919. Suomentanut Eino Voionmaa. WSOY 1924, 249 s.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]