Natalie Paley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Natalie Paley, kuva 1920-luvulta.

Natalie Paley, alkujaan ruhtinatar Natalia Pavlovna Paley (ven. Наталья Павловна Палей) (5. joulukuuta 190527. joulukuuta 1981) oli venäläinen aatelisnainen, sittemmin malli ja elokuvanäyttelijä.

Natalia Paley syntyi Olga Paleyn tyttärenä Pariisissa. Hänen isänsä oli suuriruhtinas Pavel Aleksandrovitš Romanov, keisari Aleksanteri II:n poika. Natalialla oli kaksi täyssisarusta: ruhtinas Vladimir Pavlovitš Paley (1897–1918) ja ruhtinatar Irina Pavlovna Paley (1903–1990). Vuonna 1915 aiemmin tsaarin epäsuosiossa ollut perhe muutti takaisin vanhempien kotimaahan Venäjälle.

Venäjän vallankumouksen jälkeen Natalia Paley pakeni äitinsä ja sisarensa Irinan kanssa vuonna 1920 Suomeen. Bolševikit olivat murhanneet hänen isänsä Pavel Aleksandrovitšin Pietari-Paavalin linnoituksessa 1919 ja veljensä Vladimirin Alapajevskissa 1918. Suomesta Natalia, Irina ja Olga muuttivat Ranskaan, jossa Olga kuoli vuonna 1929.

Vuonna 1927 Natalia Paley nai Lucien-Camille Lelongin, kuuluisan ranskalaisen muotisuunnittelijan. Paley oli Lelongilla mallina ja hän esiintyi monesti aikakauslehti Voguessa. Hän ryhtyi myös näyttelemään; näyttelijänä hänet tunnetaan yleisimmin nimellä Natalie Paley. Hän esiintyi monissa eurooppalaisissa elokuvissa, kuten Marcel L'Herbierin L'Épervierissä (1933) ja Alexander Kordan Don Juanin yksityiselämässä (1934). Ranskasta hän muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän jatkoi näyttelemistä. Hänestä tuli Katharine Hepburnin pitkäaikainen ystävä.

Vuonna 1937 Natalie Paley erosi miehestään Lelongista ja nai samana vuonna teatteriohjaaja John Chapman Wilsonin. Pariskunta asettui Manhattanille, jossa Natalie työskenteli muotisuunnittelija Mainbocherin liikkeessä. Natalie Paley kuoli vuonna 1981 New Yorkissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]