Nuorten sävellahja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nuorten sävellahja oli Yleisradion rinnakkaisohjelmassa lauantaisin klo 16.00–17.00 lähetetty nuortenohjelma 1960-luvulta aina 1980-luvun loppupuolelle. Ohjelma koostui nuorison "terkuista" toisilleen ja toivekappaleista. Ohjelma sai huippuaikoina yli miljoona kuuntelijaa.[1] Ohjelman esikuvana oli aikuisille ja iäkkäämmille kuuntelijoille suunnattu Esko Mustosen juontama Sävellahja 22000. Terveisten ja toivekappaleen hintana oli nuorten itsensä määrittelemä summa vaihtuvaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Numero ohjelman nimessä viittasi tilinnumeroon, johon hyväntekeväisyysvaroja koottiin (nuorten sävellahjassa se oli 22 001). Ohjelman juontajana toimi Jake Nyman, josta tuli suosittu yleisradiomies Nuorten sävellahjan johdosta. Muitakin juontajia ohjelmalla oli: Matti Hara, Oras "Oki" Pikkarainen, Holle Holopainen, Liisa Lääveri, Kirsti Pohjaväre, Outi Popp, Leo Friman ja Tapani Ripatti.

Ohjelma oli varsin suosittu koko 1970-luvun.

Entisten nuorten sävellahja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään ohjelman perinteitä jatkaa Entisten nuorten sävellahja. Entisten nuorten sävellahjassa muistellaan huolettomia koulu- ja nuoruusvuosia ja toteutetaan menneitten vuosikymmenten nuorisomusiikkitoiveita. Juontajina vuorottelevat Petri Rinne, Sanna Kojo ja Jari Vesa, joka juontaa lähetyksen Kemistä, Radio Perämerestä käsin. Ohjelmaan osallistutaan tekstiviestein ja netin kautta.

Parodiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radion huumoriohjelmassa Alivaltiosihteeri on esitetty Entisten nuorten sävellahjasta parodia "Entisten presidenttien sävellahja", johon entiset presidentit saivat soittaa. Soittajina sketsissä olivat entiset presidentit Martti Ahtisaari ja Mauno Koivisto, joista Koivisto toivoi Porilaisten marssia venäjäksi laulettuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä radioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.