Koordinaatit: 55°N, 64°W

Nunavik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nunavik Québecin kartalla

Nunavik (inuktitutiksi ᓄᓇᕕᒃ) on alue Kanadan Atlantinrannikolla. Se muodostuu Québecin provinssin pohjoisimmasta kolmanneksesta, ja sijaitsee kokonaisuudessaan alueen etelärajan muodostavan 55. leveyspiirin pohjoispuolella. Vuonna 2007 alueelle ehdotettiin itsehallinnollisen alueen perustamista.[1]

Alue on Québecin inuitien kotialue, ja sen väkiluku on noin 11 000.[1] Asukkaista 90 prosenttia on inuiteja. Asutus on keskittynyt alueen neljääntoista inuit-kylään sekä cree-intiaanien asuttamaan Whapmagoostuin kylään.

Nunavik tarkoittaa asuinpaikkaa paikallisella inuktitutin kielen murteella. Alueen asukkaat kutsuvat itseään nimeällä Nunavimmiut. Vuoteen 1912 saakka alue oli osa Luoteisterritorioihin kuulunutta Ungavan aluetta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuujjuamiuq (Photo: Patrick André Perron)

Nunavik on laaja, noin 507 000 neliökilometrin laajuinen alue, joka sijaitsee Québecin pohjoisosassa Hudsoninlahden ja Atlantin valtameren välisellä Ungavan niemimaalla. Osalla aluetta vallitsee arktinen, osalla subarktinen ilmasto.

Alueen erottavat Nunavutin territoriosta Hudsoninlahti lännessä sekä Hudsoninsalmi ja Ungavanlahti pohjoisessa. Nunavikilla on yhteistä rajaa Québeciin kuuluvan Côte-Nordin alueen kanssa sekä Newfoundlandin ja Labradorin provinssiin kuuluvan Labradorin alueen kanssa. Ungavan niemimaa muodostaa kaksi kolmasosaa Nunavikin alueesta.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nunavik kuuluu Jamesinlahden alueen (Jamésie Territoryn) kanssa Nord-du-Québecin hallintoalueesen.

Vuoden 1978 James Bay and Northern Quebec Agreement ja Kativikin aluehallinnon perustaminen johtivat Nunavikin alueen laajempaan poliittiseen itsehallintoon. Kaikki alueen asukkaat ovat äänioikeutettuja alueellisissa vaaleissa. Kativikin aluehallinnon rahoituksesta puolet tulee Québecin hallitukselta, neljännes Kanadan liittovaltion hallinnolta ja loput paikallisista tuloista. Kuujjuaqissa kotipaikkaansa pitävä Makivik Corporation edustaa Pohjois-Québecin inuiteja hallituksien ja aluehallintojen yhteistyössä.[2]

Whapmagoostuin cree-intiaanikylä kuuluu osana Cree Regional Authorityyn, joka puolestaan on osa cree-intiaanien suurneuvostoa (Grand Council of the Crees).

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asutuskeskukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajan alueen maaperässä on monia rikkauksia. Kaivannaisista odotettiin saatavan tuloja kaivosyhtiöiltä.[1]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nunavikin tärkein liikenneyhteys on lentoliikenne. Alueella ei ole teitä, jotka yhdistäisivät sen muuhun provinssiin. Route Transtaïga (Trans-Taiga Road) päättyy 55. leveyspiirin lähelle Caniapiscaun patoaltaalle, useiden satojen kilometrien päähän Kuujjuaqin kylästä. Lentoliikennettä alueen kyliin on ympäri vuoden, lisäksi alueella on kesäisin ja syksyisin tarjolla laivayhteyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Arkistoitu kopioInuit poised to gain control of large territory in Quebec 13.8.2007. cbc.ca via web.archive.org. Arkistoitu 9.3.2008. Viitattu 14.7.2017. (englanniksi)
  2. Arkistoitu kopioMakivik Corportion Makivik Corportion, makivik.org. Arkistoitu 3.7.2017. Viitattu 14.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nunavik.