Nord-du-Québec

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nord-du-Québecin alue.

Nord-du-Québec on suurin Kanadan Quebecin provinssin seitsemästätoista hallinnollisesta alueesta. Alueen pinta-ala on 839,000 km² (josta vettä 121 000 km²) ja se käsittää yli puolet Labradorin niemimaasta. Alue on pinta-alaltaan lähes 2,5 kertaa Suomen kokoinen. Alueen väkiluku on 39 817 (2001).

Vuodesta 1895 vuoteen 1912 asti alueen pohjoisin osa, Ungavan alue oli osa Luoteisterritorioita, mutta siitä lähtien se on kuulunut Québecin provinssiin. Vuosina 1912-1987 tästä alueesta käytettiin nimitystä Nouveau-Québec, Uusi-Québec. Alue rajoittuu lännessä Hudsonin- ja Jamesinlahtiin, pohjoisessa Hudsoninsalmeen ja Ungavanlahteen, koillisessa Labradoriin ja etelässä Abitibi-Témiscaminguen-, Mauricien-, Saguenay-Lac-Saint-Jeanin ja Côte-Nordin hallinnollisiin alueisiin.

Nord-du-Québec on osa vuonna 1975 laadittua Jamesinlahden- ja Pohjois-Québecin sopimuksen aluetta. Sopimuksen piiriin kuuluva alue käsittää lisäksi osittain Côte-Nordin-, Mauricien- ja Abitibi-Témiscaminguen hallinnolliset alueet.

Aluejako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluekunnat

Itsenäiset kaupungit

Itsenäinen kunta

Intiaanireservaatti

Cree-intiaanien kylät

Cree-intiaanien reservaatit

Merkittäviä kaupunkeja ja kyliä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nord-du-Québec.