Jamesinlahti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jamesinlahti satelliittikuvassa kesällä 2000

Jamesinlahti (engl. James Bay, ransk. Baie James) on suuri vesialue Hudsoninlahden eteläosassa Kanadassa. Lahti ja sen saaret kuuluvat Nunavutin territorioon, ja se rajoittuu Québecin ja Ontarion provinsseihin. Lahden suurin saari on Akimiski Island. Jamesinlahden valuma-alueella sijaitsee useita suuria vesivoimalaitoksia, ja lahteen virtaavat joet ovat myös suosittuja virkistyskohteita. Lahden rannoilla sijaitsee useita kyliä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jamesinlahden löysi ensimmäisenä eurooppalaisena Henry Hudson, jonka johtama Hudsoninlahden retkikunta purjehti lahdelle vuonna 1610. Lahti on nimetty sitä vuonna 1631 tarkemmin tutkineen englantilaisen kapteenin ja tutkimusmatkailijan Thomas Jamesin mukaan.

Jamesinlahti on merkittävässä roolissa Kanadan historiassa. Hudson's Bay Company kävi laajamittaista turkiskauppaa lahden ympäristössä, ja brittiläinen asutus levittäytyi Kanadaan osittain Jamesinlahden kautta. Ensimmäisen turkiskaupan sataman, Rupert Housen, lahdelle perustivat Pierre-Esprit Radisson ja Médard Chouart, Sieur des Groseilliers. Tämän seurauksena kuningas Kaarle II myönsi Hudson's Bay Companylle yksinoikeuden turkiskauppaan Hudsoninlahden sekä Jamesinlahden valuma-alueilla.

Merkittävässä määrin turkiskauppa ja -ansastus jatkuivat alueella aina 1940-luvun lopulle saakka, mutta Jamesinlahti oli menettänyt merkitystään turkispyynnin alueena jo Rupert Housen perustamisesta lähtien. Jamesinlahden satamien kautta kuitenkin kulkivat muun muassa ne britit, jotka perustivat Winnipegin kaupungin ja asuttivat Kanadan keskiosia aina Kalliovuorille saakka.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannah Bay helmikuussa 2000.

Jamesinlahden itärannat Québecissä muodostavat Kanadan kilven länsireunan. Maastonmuodot ovat pääasiassa kivikkoisia sekä taigametsien peittämiä kukkuloita. Länsirannan tunnusomaisia piirteitä ovat laajat tundra-alangon, jotka ovat Hudsoninlahden alangon jatke, ja jonka maaperä on pääasiassa muskegia. Suuri osa länsirannan alankoalueista kuuluu Polar Bear Provincial Parkiin.

Sadat joet laskevat vetensä Jamesinlahteen. Alueen maanmuodostus antaa joille samankaltaiset piirteet: lähellä lahtea alankomailla joet ovat leveitä ja matalia, kun taas Kanadan kilven ylängöillä joet ovat kapeita ja vuolaita.

Hannah Bay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannah Bay on Jamesinlahden eteläisin osa sekä Kesagami- ja Harricana River -jokien laskupaikka. Hannah Bayn pinta-alasta noin 238 km² on suojeltu muuttolintujen pesimäpaikkoja suojaavalla asetuksella (Migratory Birds Convention Act of Canada). Suojelualue, Hanna Bay Bird Sanctuary, on myös kansainvälisesti merkittävä kosteikkoalue.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]