Baie-James

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baie-James
Sijainti Québecissä
Sijainti Québecissä
Valtio Kanada
Provinssi Québec
Hallintoalue Nord-du-Québec
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Gérald Lemoyne
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 335 818,2 km²
 – Maa 297 332,8 km²
Väkiluku (2011) 1 303
 – Väestötiheys 0,003 as./km²


Baie-James on kunta Québecissä Kanadassa. Kunnan pinta-ala on 297 329,66 neliökilometriä, mutta väkiluku vain 1 394 (2006). Baie-James on pinta-alaltaan Kanadan suurin ja koko maailman suurimpia kuntia. Kunta on osa Jamésien hallinnollista aluetta, jonka alueen se kattaa lähes kokonaan (98 prosenttia), mutta käsittää vain 5 prosenttia sen väestöstä. Baie-James on niin sanottu ”reikäleipäkunta”, koska sen alueen sisällä on neljä pientä kaupunkia, jotka eivät ole osa sitä. Näiden kaupunkien asukkaat muodostavat loput (95 prosenttia) Jamésien alueen väestöstä.

Baie-Jamesin kunta perustettiin vuonna 1971 ja sitä johtaa Jamesinlahden alueellisesta kehityksestä vastaava toimielin (Société de développement de la Baie James). Tämän toimielimen vastuulla on lisäksi Jamesinlahden ja Pohjois-Quebecin sopimuksessa määritellyn alueen hallinto. Tämä alue sijaitsee suurin piirtein leveyspiirien 49 ja 55 välisellä alueella.

Joulukuussa 2001 kunnan hallinto uudistettiin. Tässä uudistuksessa kunnasta tehtiin erityisalue, jonka hallinnosta vastaavat osaksi kunnan alueella sijaitsevien itsenäisten kaupunkien kaupunginjohtajat. Tässä kunnanhallituksessa kahdeksan paikkaa kuuluu Baie-Jamesin kunnan maaseutualueiden edustajille. Lisäksi tässä uudistuksessa kunnan itsehallintoa laajennettiin.

La Grande Complex -vesivoimalaitoksen kaikki voimalat sijaitsevat kunnan alueella, ja kunnalla onkin suuri merkitys Kanadan energiapolitiikassa. Muita merkittäviä talouden sektoreita kunnassa ovat muun muassa kaivos- ja metsäteollisuus sekä matkailu.

Baie-Jamesin kyliä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]