Kuujjuarapik

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuujjuarapik
Kuujjuarapikin sijainti Québecin kartalla

Kuujjuarapik (inuktitutiksi ᑰᔾᔪᐊᕋᐱᒃ ’pieni suuri joki’) on eteläisin inuitien asuttama kylä Nunavikin alueella pohjoisessa Québecissä, Kanadassa.[1] Kylä sijaitsee Hudsoninlahteen laskevan Grande Rivière de la Baleine -joen varrella lähellä joen suuta.

Kylän asukasluku oli vuoden 2001 väestönlaskennan mukaan 555. Lisäksi läheisessä Whapmagoostuin kylässä asuu noin 800 asukasta, jotka ovat sukujuuriltaan cree-intiaaneja.

Kuujjuarapikiin ei ole tie- tai laivayhteyttä, vaan ainoa liikenneyhteys on lentokone sekä kesäisin vene. Kylässä sijaitsee Kuujjuarapikin lentokenttä. Lähin toinen inuitien asuttama asutuskeskus on 160 kilometrin päässä pohjoiskoillisessa sijaitseva Umiujag.

Inuitit ja creet ovat asuneet yhdessä jokisuiston alueella vuodesta 1950. Tätä ennen inuitit asuivat enimmäkseen rannikkoalueilla, kun taas creet asuivat sisämaassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1700-luvun puolessa välissä Hudson's Bay Company perusti Fort Richmond -nimisen kauppa-aseman Grande Rivière de la Baleine -joen varrelle. Kauppa-aseman ympärille kehittyi myöhemmin asutuskeskus, jonka ranskankielinen nimi oli Poste-de-la-Baleine. Englantilaiset kutsuivat paikkaa nimellä Great Whale River. 1880-luvulla kylään perustettiin protestanttien lähetysasema.

Toisen maailmansodan aikana Yhdysvaltain asevoimat perusti sotilastukikohdan joen suulle. Tukikohta työllisti paikallista väestöä. Vuonna 1955 paikkakunnalle perustettiin tutka-asema, joka oli osa Mid-Canada Line -tutkajärjestelmää. Tutka-asema suljettiin jo 1965, mutta sen olemassaolo takasi pysyvän asutuksen syntymisen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuujjuarapik. Meaning: Little great river. Population: 1517 nunavik-tourism.com. Viitattu 13.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]