Nukkahorsma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nukkahorsma
Epilobium parviflorum kz04.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Myrtales
Heimo: Horsmakasvit Onagraceae
Suku: Horsmat Epilobium
Laji: parviflorum
Kaksiosainen nimi

Epilobium parviflorum
Schreb.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Nukkahorsma Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Nukkahorsma Commonsissa

Nukkahorsma (Epilobium parviflorum) on horsmakasvien (Onagraceae) heimoon ja hoikkahorsmien (Epilobium) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Nukkahorsma muistuttaa jonkin verran karvahorsmaa (Epilobium hirsutum), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan lehtien sekä kukkien ulkonäön perusteella.[2]

Nukkahorsma voi kasvaa noin 80 senttimetriä korkeaksi. Sen varsi on karvainen ja poikkileikkaukseltaan pyöreä. Varren tyveltä nukkahorsma kasvattaa lyhyitä maanpäällisiä rönsyjä. Lehdet ovat lyhytruotisia, muodoltaan suikeita, hienosahalaitaisia ja pehmeäkarvaisia. Nukkahorsman kukat ovat noin 1 cm leveitä ja vaaleanpunaisia. Emin vartalo jakautuu neliliuskaiseksi luotiksi. Nukkahorsma kukkii heinä–elokuussa.[2]

Nukkahorsma kasvaa kosteilla ja runsasravinteisilla kasvupaikoilla, kuten ojanvarsilla, rannoilla sekä soiden reunoilla[2]. Suomessa nukkahorsmaa tavataan lähinnä Ahvenanmaalla, mutta myös muutamilta paikoilta Manner-Suomesta[3].

Nukkahorsmaa voi käyttää ruoanlaitossa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Epilobium parviflorum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)
  2. a b c Den virtuella floran: Luddunört (Epilobium parviflorum) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 30.4.2020. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Nukkahorsma (Epilobium parviflorum) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 30.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]