Horsmat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Horsmat
Lehtohorsma (Epilobium montanum)
Lehtohorsma (Epilobium montanum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Myrtales
Heimo: Horsmakasvit Onagraceae
Suku: Horsmat Epilobium
L.
Katso myös

  Horsmat Wikispeciesissä
  Horsmat Commonsissa

Horsmat eli hoikkahorsmat[1] (Epilobium) on noin 160–200 lajia sisältävä kasvisuku. Useimmat lajit ovat yksi- tai monivuotisia ruohoja, mutta sukuun kuuluu myös muutamia varpuja.[2] Horsmia esiintyy sekä eteläisen että pohjoisen pallonpuoliskon lauhkeilla vyöhykkeillä.

Kukissa on neljä terälehteä ja ne ovat useimmilla lajeilla vaaleanpunaiset, joskin myös valkoisia, punaisia, keltaisia ja oransseja kukkia esiintyy. Hedelmä on pitkä, sylinterimäinen kota, jonka sisällä on runsaasti pieniä siemeniä. Siemeniin liittyy silkkimäisiä haivenia, joiden avulla ne leviävät tuulen mukana. Lehtiasento on tavallisesti vastakkainen ja lehdet itsessään ovat pitkänpyöreitä tai suikeita.[2]

Monet horsmalajit ovat puutarhojen rikkakasveja. Tunnetuin horsmalaji, maitohorsma, katsotaan nykyisin kuuluvaksi sukuun Chamerion.[3] Se on tyypillinen metsäpalojen tai avohakkuiden aiheuttamia aukkopaikkoja hyödyntävä pioneerilaji.

Horsmalajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Horsmat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa esiintyy parikymmentä horsmalajia sekä näiden välisiä risteymiä. Useimmat lajit ovat melko pieniä ja muistuttavat paljolti toisiaan.

Suomessa tavattavista horsmista maitohorsma eli palomaitohorsma (Chamaenerion angustifolium, syn. Chamerion angustifolium, Epilobium angustifolium) siirretään maitohorsmiin (Chamaenerion).

Muita lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Horsmat (hoikkahorsmat) – Epilobium Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 5.1.2021.
  2. a b Anderberg, A. & A-L: Den virtuella floran 2004–2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 11.7.2009. (ruotsiksi)
  3. ITIS (englanniksi)
  4. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Puutarhaliiton julkaisuja nro 363. Helsinki 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]