Nougat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nougatpatukka

Nougat (lausutaan 'nugaa') on makeaa nekkumassaa, joka tehdään sokerista, joskus myös hunajasta, ja pähkinöistä tai mantelista. Vaalea pehmeä niin sanottu ranskalainen nougat sisältää myös munanvalkuaista.[1] Wienernougat on erityyppinen ja sisältää vain sokeria, kaakaota, kaakaomassaa ja mantelia. Fazer on ruvennut kuitenkin käyttämään Wiener Nougat -konvehdissaan shean ja palmurasvan seosta kaakaovoin sijaan[2].

Monissa suklaapatukoissa käytetty nougat-niminen massa sisältää myös voita tai kasvirasvaa, jolloin nougat on koostumukseltaan pehmeämpää.

Nougat'n valmistuksessa pähkinät jauhetaan tai rouhitaan, ja ne kuumennetaan yhdessä sokerin kanssa, kunnes sokeri sulaa. Jäähdytetäessä sokeri ei kiteydy vaan muuttuu amorfiseksi nekkumassaksi. Tällainen ruskea nougat on niin kovaa, että se yleensä murskataan rouheeksi ennen kuin se sekoitetaan esimerkiksi jäätelöön.

Nougat on erityisen suosittua Etelä-Euroopassa, muun muassa Italiassa ja Espanjassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.