Norra begravningsplatsen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norra begravningsplatsen

Norra begravningsplatsen on Suur-Tukholman alueella Solnan kunnassa sijaitseva hautausmaa. Se on Ruotsin suurimpia hautausmaita.lähde?

Alue annettiin tukholmalaisille käyttöön hautausmaaksi vuonna 1815, ja hautausmaan toiminta alkoi vuonna 1827.[1] Piispa Johan Olof Wallin vihki alueen 9. kesäkuuta 1827. Vielä 1910-luvulla aluetta kutsuttiin nimellä Nya kyrkogården. Hautausmaata on laajennettu monta kertaa sitä mukaa kuin kaupunki on kasvanut, varsinkin 1860- ja 1870-luvulla. Vanhimman osan eli kaakkoispuolen on suunnitellut arkkitehti Carl-Gustaf Blom-Carlsson.lähde?

Blom-Carlssonin suunnittelema hautausmaan kappeli valmistui vuonna 1856. Gustaf Lindgrenin suunnittelema krematorio on vuodelta 1909. Se oli valmistuessaan Ruotsin järjestyksessä toinen krematorio.[1]

Hautausmaata on ollut suunnittelemassa monta arkkitehtia, kuten Gustaf Lindgren, Gunnar Asplund, Sigurd Lewerentz ja Lars Israel Wahlman. Siellä on paljon patsaita ja muuta taidetta, suunnittelijoina muun muassa Carl Eldh ja Carl Milles. Hautausmaalla on myös juutalainen ja katolinen osa.lähde?

Hautausmaalle haudattuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 368. Norstedts, Tukholma 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]