Norjanesikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norjanesikko
Norjanesikko Reykjavikin kasvitieteellisessä puutarhassa.
Norjanesikko Reykjavikin kasvitieteellisessä puutarhassa.
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Esikkokasvit Primulaceae
Suku: Esikot Primula
Laji: scandinavica
Kaksiosainen nimi

Primula scandinavica
Brunn

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Norjanesikko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Norjanesikko Commonsissa

Norjanesikko (Primula scandinavica) on esikkojen (Primula) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Norjanesikko on yleisesti ottaen hento sekä matalakasvuinen ruohovartinen kasvilaji, joka näyttää paljolti hennolta ja vähäkukkaiselta jauhoesikolta (Primula farinosa). Jauhoesikon lisäksi norjanesikko muistuttaa myös lapinesikkoa (Primula stricta), mutta lajit on erotettavissa toisistaan kukkien perusteella, ja lapinesikon lehtien alapinta ei yleensä ole jauhoinen, kuten norjanesikolla ja jauhoesikolla.[2]

Norjanesikon lehdet ovat varren tyvellä yhtenä lehtiruusukkeena ja ne ovat kapeita, suikeita sekä tylppäkärkisiä. Lehtien alapinnat ovat vaalean jauheen peitossa, kuten jauhoesikollakin. Lehtiruusukkeen keskeltä kohoaa varsi, jonka päässä sijaitsevat kukat tiiviinä sarjana. Kukinnossa on tavallisesti kahdesta kahdeksaan pientä, violettia kukkaa. Kukkien verhiöt ovat vaaleajauheisia ja teriöt violetteja, keltanieluisia sekä liuskoittuneita kärkiään kohti leveneviksi liuskoiksi. Monista muista esikkolajeista poiketen norjanesikko on homostylinen eli sen kaikkien kukkien emien vartalot ovat yhtä pitkiä. Norjanesikko kukkii kesä–heinäkuussa.[2]

Norjanesikon kukkia

Norjanesikko kasvaa tunturiseuduilla erilaisilla kosteilla ja kalkkipitoisilla kasvupaikoilla, kuten lapinvuokkonummilla, kalliohyllyillä sekä tulvaniityillä[2]. Norjanesikkoa ei ole tavattu Suomessa[3] ja Ruotsissakin se on harvinainen sekä rauhoitettu kasvilaji[2]. Yleisesti ottaen norjanesikkoa tavataan lähinnä vain Skandien vuoriston alueilla[2].

Norjanesikko löydettiin 1840-luvun alussa.[2] Nykyisin se on luokiteltu kansainvälisesti silmälläpidettäväksi (NT) lajiksi[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ericsson, S. & Bilz, M.: Primula scandinavica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.2. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.11.2017. (englanniksi)
  2. a b c d e f Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Fjällviva (Primula scandinavica) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 2.11.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Norjanesikko (Primula scandinavica) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 2.11.2017.
  4. Primula scandinavica The IUCN Red List of Threatened Species. 2017. Viitattu 3.11.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]