Jauhoesikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jauhoesikko
Jauhoesikko Ahvenanmaalla
Jauhoesikko Ahvenanmaalla
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Esikkokasvit Primulaceae
Suku: Esikot Primula
Laji: farinosa
Kaksiosainen nimi

Primula farinosa
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Jauhoesikko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Jauhoesikko Commonsissa

Jauhoesikko (Primula farinosa) on esikoiden (Primula) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on Suomessa luokiteltu erittäin uhanalaiseksi (EN) lajiksi.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jauhoesikko on monivuotinen ruohovartinen kasvilaji, joka muodostaa maanrajaan 5-30 cm leveän lehtiruusukkeen. Lehdet ovat kapeita, vastapuikeita ja alapuolelta vaaleajauheisia. Lehtiruusukkeen keskeltä kohoaa 10-15 cm pitkä vana, jonka päässä ovat kukat tiiviinä sarjana. Kukat ovat tavallisesti violetteja tai vaaleanpunaisia, joskus myös hailakan sinipunaisia tai miltei valkoisia. Teriö on 8-16 mm leveä, vaaleansinipunainen, keltanieluinen sekä viiteen lovipäiseen liuskaan jakautunut.Heteitä on viisi kappaletta. Emiö on yhdislehtinen ja emi yksiluottinen. Hedelmä on kapea, verhiötä pidempi, noin 8 mm pitkä kota.[1] Jauhoesikko kukkii touko–kesäkuussa.[2][3]

Jauhoesikon suomenkieinen nimi ja tieteellisen nimen lajinimi viittaavat kasvin kukkavarren ja lehtien alapinnan nuppimaisten karvojen eritteeseen, jotka saavat pinnan näyttämään jauhoiselta.[2]

Jauhoesikko muistuttaa paljolti norjanesikkoa (Primula scandinavica). Muista esikkolajeista lapinesikolla (Primula stricta) sekä ruijanesikolla (Primula nutans) on myös violetit kukat kuten jauhoesikolla.[3]

Kasvupaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jauhoesikko kasvaa kosteilla kalkkipitoisilla niityillä sekä letoilla, laitummilla ja rannoilla[2][3].

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jauhoesikkoa tavataan Suomessa luonnonvaraisena nykyisin vain Ahvenanmaalla, joskin vanhoja havaintoja jauhoesikosta on myös Varsinais-Suomesta ja muualtakin[4]. Gotlannissa ja Öölannissa jauhoesikko on melko tavallinen[2][3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Björn Ursing, Hans-Erik Wanntorp, Arto Kurtto, Leena Helynranta: Otavan värikasvio, s. 194. Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu: Otava, 2016. ISBN 9511196634.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laji.fi: Jauhoesikko (Primula farinosa) laji.fi. Viitattu 19.10.2017.
  2. a b c d Luontoportti: Jauhoesikko (Primula farinosa)] luontoportti.com. Viitattu 19.10.2017.
  3. a b c d Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Majviva (Primula farinosa) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 19.10.2017.
  4. Lampinen, R. & Lahti, T. 2017: Kasviatlas 2016. Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsinki. Kasviatlas 2016: Jauhoesikon (Primula farinosa) levinneisyys Suomessa Viitattu 19.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]